Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

24 maart 2022

Betalingsuitstel voorlopige aanslag 2022?

Heb je de voorlopige aanslag voor de te betalen inkomsten- of vennootschapsbelasting 2022 al ontvangen? Voor de voorlopige aanslag kun je uitstel van betaling krijgen over het gehele bedrag. Dit ondanks het feit dat het uitstel van betaling voor belastingschulden als steunmaatregel vanaf 1 april 2022 wordt beëindigd.

Voorlopige aanslag

Ondernemers krijgen, normaal gesproken, aan het begin van het jaar een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting op basis van de te verwachten winst. Die winst wordt geschat op basis van cijfers uit het verleden. Die kunnen afwijken van jouw huidige winst, dus is het altijd goed de voorlopige aanslag te checken en zo nodig aan te passen.

Uitstel van betaling?

Vanwege corona kunnen ondernemers voor tal van belastingen uitstel van betaling krijgen. Deze maatregel stopt per 1 april 2022. Dit betekent dat je vanaf dat moment jouw nieuwe betalingsverplichtingen wel moet betalen. Ook belastingaanslagen waarvan de uiterste betaaldatum op of na 1 april 2022 ligt, moet je betalen.

Let op!

Je kunt voor een flink aantal belastingverplichtingen tot 1 april van dit jaar bijzonder uitstel van betaling aanvragen, ook als je dit nog niet eerder hebt gedaan.

Aflossen belastingschuld

Je moet jouw totale belastingschuld, dus inclusief jouw voorlopige aanslag 2022, vanaf 1 oktober van dit jaar aflossen. Je krijgt hiervoor vijf jaar de tijd.

Regulier uitstel

Kun je ook na 1 april 2022 jouw belastingschulden niet betalen, dan kun je onder voorwaarden gewoon uitstel van betaling aanvragen. Hiervoor gelden wel strengere voorwaarden dan het bijzondere uitstel vanwege corona.

Tip!

Is het afbetalen van jouw schuld in 60 termijnen echt niet mogelijk, neem dan tijdig contact op met de Belastingdienst. In dat geval wordt gezocht naar een passende oplossing.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Uitstel van belastingbetaling eindigt 1 april

Uitstel van belastingbetaling eindigt 1 april

18-03-2022

Ben je ondernemer en heb jouw bedrijf betalingsproblemen door de coronacrisis? Let dan op, want je kunt tot 1 april 2022 bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor de meeste belastingschulden. Vanaf 1 april dit jaar moeten alle nieuwe betalingsverplichtingen weer voldaan worden. Als dga moet je dan ook een mogelijke betalingsonmacht van jouw bv weer apart melden.
Btw-vraagstukken

Btw-vraagstukken

Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Unit4

Unit4

Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
De Hoornse wensboom

De Hoornse wensboom

In deze bijzondere tijd willen wij van Omnyacc in samenwerking met Voor een mooie stad de lach op het gezicht toveren bij zoveel mogelijk mensen! Dit willen wij doen door wensen in vervulling te laten gaan. Iedereen kan een wens achterlaten tot en met 31 december. In het nieuwe jaar gaan we zoveel mogelijk wensen uit laten komen. Andere ondernemers kunnen ook meedoen als wensvervuller. Doe jij ook mee?
iMUIS by King

iMUIS by King

Met iMUIS by King heb je overzicht en grip op jouw financiën.