18 november 2022

Bevoegdheid rechter bij scheidingsprocedure

Per 1 augustus 2022 gelden er nieuwe Europese regels, vordering Brussel Ilter, in geval van een scheidingsprocedure of zaken over ouderlijk gezag. Hierin is ook vastgelegd welke rechter bevoegd is. Deze verordening wordt ook door de Nederlandse rechter toegepast.

Daarnaast geeft deze verordening regels over erkenning en tenuitvoerlegging van beslissingen uit andere lidstaten.

Oude regeling

Voorheen gold de verordening Brussel IIbis. Deze verordening blijft nog relevant voor procedures die gestart zijn voor 1 augustus 2022. Ook blijft de oude verordening relevant voor erkenning van oude beslissingen.

Veranderingen

De veranderingen ten opzichte van de oude verordening zijn vooral tekstueel. Inhoudelijk is er weinig gewijzigd.

Voorkomen van scheidingstoerisme

Zo is het in scheidingszaken nog steeds niet mogelijk om een zogenaamde 'forumkeuze' te doen. Forumkeuze wil zeggen dat partijen zelf een rechter in een bepaalde lidstaat mogen kiezen, die normaalgesproken niet bevoegd zou zijn om van de zaak kennis te nemen. De achterliggende gedachte is het voorkomen van scheidingstoerisme. In sommige lidstaten speelt, anders dan in Nederland, de schuldvraag in scheidingszaken nog een rol. Indien een forumkeuze mogelijk zou zijn gemaakt, dan zouden partijen de schuldvraag kunnen omzeilen door in een andere lidstaat te gaan scheiden.

Welke rechter?

Welke rechter is dan wel bevoegd in scheidingszaken nu je zelf niet een willekeurige rechter mag 'kiezen'? De opties zijn als volgt en dus niet veranderd door de nieuwe verordening:

  • De rechter op het grondgebied van:
    • de gewone verblijfplaats van de echtgenoten;
    • de laatste gewone verblijfplaats van de echtgenoten, als een van hen daar nog verblijft;
    • de gewone verblijfplaats van de verweerder;
    • bij een gezamenlijk verzoek: de gewone verblijfplaats van een van de echtgenoten;
    • de gewone verblijfplaats van de verzoeker (op voorwaarde dat hij al 1 jaar of langer in de betreffende lidstaat woont);
    • de gewone verblijfplaats van de verzoeker (op voorwaarde dat hij al 6 maanden of langer in de betreffende lidstaat woont en onderdaan is van deze lidstaat).
  • De gerechten van de lidstaat waarvan beiden de nationaliteit bezitten.

Voorbeelden

Twee Italianen die al ruim 2 jaar in Nederland wonen en willen scheiden, kunnen dus kiezen tussen de Nederlandse rechter of de Italiaanse rechter.

Een Amerikaan die nog geen jaar in Nederland woont, kan hier niet scheiden, tenzij zijn echtgenote ook in Nederland verblijft. Dan verblijft de verweerder immers in Nederland en is de gewone verblijfplaats van beide echtgenoten Nederland.

Wat is er geregeld betreft ouderlijk gezag?

In zaken over thema's zoals ouderlijk gezag speelt de gewone verblijfplaats van het kind een belangrijke rol bij het bepalen van de bevoegde rechter. Dit blijkt in de praktijk niet altijd even helder en makkelijk. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met een kind dat tegen zijn/haar wil in een bepaald land wordt gehouden? Of een moeder die in het buitenland gaat bevallen en niet meer terugkeert naar het land waaruit zij vertrok?

Over deze thema's heeft het Europees Hof van Justitie zich in 2017 en 2018 uitgelaten. Het Europees Hof heeft in het kader van deze uitspraken duidelijk gemaakt dat fysieke aanwezigheid van een kind in het betreffende land een vereiste is om een hoofdverblijfplaats aan te kunnen nemen. Dit biedt in ieder geval rechtszekerheid.

Kern is: waar ligt het centrum van de belangen van het betreffende kind? Dit wordt bepaald aan de hand van het verblijf in het betreffende land - denk hierbij aan duur, regelmatigheid en redenen van het verblijf - , de nationaliteit van het kind en de sociale/familiale banden van het kind.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Verlofregelingen naar drie soorten verlof
De verscheidenheid aan verlofregelingen onder de Wet arbeid en zorg is uitgebreid. Het kabinet streeft ernaar deze diverse regelingen te consolideren tot drie categorieën: verlof voor zorg voor kinderen, verlof voor zorg voor naasten en verlof voor persoonlijke situaties.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Accountant Texel
Ben je als ondernemer net gestart met je bedrijf, zit je middenin allerlei ondernemerskwesties of ga je binnenkort afstand doen van jouw onderneming? Dan is het raadzaam om advies te vragen aan een accountant. Omnyacc Texel ondersteunt en adviseert in alle fases van het ondernemerschap. Een accountantskantoor zijn we nog steeds, maar met een uitgebreid dienstenpakket. Denk aan fiscaal en juridisch advies, controle, financiële administratie of salarisadministratie. Ons team werkt nauw samen om jou en je onderneming naar een hoger niveau te tillen. Loop ook eens bij ons binnen.
Lees verder
arrow right
Salarisadviseur
Werken vanuit een digitaal pakket, waarbij het klantcontact geen moment uit het oog wordt verloren. Uiteraard!
    Lees verder
    arrow right