31-03-2025

Bijtelling bij privégebruik vrachtauto

Voor een ter beschikking gestelde auto van de zaak is de bekende bijtelling van toepassing als de auto ook privé wordt gebruikt. Maar hoe zit het als een vrachtauto ter beschikking wordt gesteld voor privégebruik? Welke bijtelling geldt dan?

Bijtelling auto van de zaak

Voor de bijtelling voor het privégebruik van een auto van de zaak wordt uitgegaan van een percentage van de catalogusprijs. Deze bijtelling is niet van toepassing als aantoonbaar in een jaar maximaal 500 privé kilometers worden gereden.

Ook voor vrachtauto’s?

De bijtelling geldt alleen voor personenauto’s en bestelauto’s zoals gedefinieerd volgens de Wet BPM. Van een bestelauto is sprake als het gewicht maximaal 3.500 kilo bedraagt. Zwaardere bestelauto’s zijn voor deze fiscale regeling dus per definitie aan te merken als vrachtauto. De reguliere bijtelling voor een auto van de zaak gaat dus niet op voor een vrachtauto.

Loon in natura

Wordt aan een werknemer een vrachtauto ter beschikking gesteld voor privégebruik, dan is dit belast als loon in natura. De werkelijke kostprijs van de vrachtauto per kilometer moet dan worden doorberekend als belast loon. Aangezien de werkelijke kostprijs per kilometer voor een vrachtauto fors is, loopt dit al snel in de papieren. Dit zal om die reden dus niet vaak voorkomen.

Let op!

Het gebruik van een vrachtauto voor woon-werkverkeer is niet belast.

Ook bij privégebruik tot 500 km

Anders dan bij de bijtelling, is het privégebruik van een vrachtauto ook belast als loon in natura als dit in een jaar maximaal 500 km bedraagt. De bijtelling is namelijk niet van toepassing en dus ook niet de uitzondering die binnen de bijtelling geldt voor gebruik tot maximaal 500 km. Wordt de vrachtauto bijvoorbeeld voor een privéverhuizing 200 km gebruikt, dan moet over de kostprijs van deze 200 km belasting worden betaald.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Alternatieve financieringsvormen 2025
Voor veel mkb-ondernemers is bancaire financiering lastig bereikbaar. Gelukkig zijn er volop alternatieve financieringsvormen beschikbaar, van private investeerders tot crowdfunding, kredietunies en overheidsregelingen zoals de BMKB en innovatiekredieten. Dit artikel geeft een helder overzicht van de mogelijkheden, inclusief praktische tips en aandachtspunten.
Lees verder
arrow right
Nieuwe regels voor bpm bij gebruikte auto's
Wanneer een gebruikte auto voor het eerst in het kentekenregister wordt ingeschreven, moet er bpm worden betaald. De hoogte van deze bpm is afhankelijk van de waardevermindering van de auto. Het kabinet wil de regels voor het bepalen van deze waardevermindering wijzigen en nodigt belangstellenden uit om via een internetconsultatie hun mening te geven.
Lees verder
arrow right
Aansprakelijk voor verzwegen inkomsten van je partner?
Als je inkomsten verzwijgt voor de Belastingdienst, kan dit leiden tot navorderingsaanslagen en mogelijk (vergrijp)boetes. Maar hoe zit het als niet jij, maar je partner inkomsten heeft verzwegen zonder dat jij daarvan op de hoogte was? Kun jij daar dan toch op worden aangesproken?
Lees verder
arrow right