Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

19 april 2021

Bijtelling bij meerdere auto's

Hoe zit het als aan een medewerker meerdere auto's ter beschikking worden gesteld? In beginsel voor meerdere auto's de bijtelling. Wel zijn er een aantal uitzonderingen. Als dit het geval is, geldt voortaan de bijtelling voor de auto of auto’s met de hoogste bijtelling.

Bijtelling

Werknemers met een auto van de zaak krijgen vanwege het privégebruik van de auto met een bijtelling op het inkomen te maken. Die bedraagt voor nieuwe auto’s in 2021 standaard 22%, voor elektrische auto’s is dit 12% tot een cataloguswaarde van € 40.000. Over het meerdere is de bijtelling ook 22%.

Meerdere auto’s

Staan aan een werknemer meerdere auto’s ter beschikking, dan geldt in beginsel de bijtelling voor iedere auto. Dit is anders als de werknemer alleenstaand is of als er in zijn gezin maar één persoon een rijbewijs heeft.

Hoogste bijtelling

De Belastingdienst heeft eerder bekendgemaakt dat als er meerdere auto’s ter beschikking staan en er niet voor iedere auto bijgeteld hoeft te worden, voortaan de bijtelling voor de auto of auto’s met de hoogste bijtelling geldt. Tot 1 januari 2021 was dat voor de auto met de hoogste cataloguswaarde.

Waar zit het verschil?

Het verschil kan onder andere optreden in situaties waarin ook een elektrische auto ter beschikking staat. Die heeft dan wellicht een hogere cataloguswaarde, maar niet automatisch de hoogste bijtelling omdat deze voor elektrische auto’s lager is.

Let op!

De wijziging kan ook effect hebben voor auto’s die vóór 2017 vanwege een verminderde CO2-uitstoot nog recht hebben op een lagere bijtelling of nog te maken hebben met de hogere bijtelling van 25%.

Wat scheelt dat nu?

Stel dat een werknemer de beschikking heeft over twee auto’s, een elektrische met een cataloguswaarde van € 50.000 en een niet-elektrische met een cataloguswaarde van € 40.000. Als de auto’s dit jaar voor het eerst op kenteken zijn gezet, bedraagt de bijtelling voor de elektrische auto € 40.000 x 12% + € 10.000 x 22% = € 4.800 + € 2.200 = € 7.000. Voor de niet-elektrische auto bedraagt de bijtelling € 40.000 x22% = € 8.800. De wijziging kost dan € 8.800 -/- € 7.000 = € 1.800 meer aan bijtelling.

Heb je vragen over de bijtelling wanneer meerdere auto’s ter beschikking staan? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Leasing auto

Leasing auto

Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Btw-bijtelling berekenen met rekentool Belastingdienst

Btw-bijtelling berekenen met rekentool Belastingdienst

26-01-2021

Wil je weten wat de btw-bijtelling is van het privégebruik van een auto die je op het oog hebt? Sinds kort kun je dit berekenen met een handige rekentool van de Belastingdienst. De tool is zowel geschikt voor ondernemers met een auto van de zaak als voor de ondernemer die zijn privéauto zakelijk gebruikt.
Werknemers en auto van de zaak

Werknemers en auto van de zaak

30-03-2021

Tegenwoordig wordt de auto van de zaak door werknemers ook gebruikt voor een eigen, veelal parttime, bedrijf. Kunnen deze kilometers dan als privégebruik of zakelijk gebruik gezien worden? En hoe moet hier rekening mee gehouden worden bij de winstbepaling van dat eigen bedrijf?
Auto en fiscus 2021

Auto en fiscus 2021

25-01-2021

Fiscaal vriendelijk rijden wordt steeds lastiger, nu de laatste jaren de autobelastingen zijn aangescherpt. Het kan nog wel, maar de voordelen zijn voor een steeds kleinere groep beschikbaar. In dit nieuwsartikel vind je alle mogelijkheden op een rij.
Simon Verduin

Simon Verduin

Accountant