16 augustus 2022

Hoe zit het met boeterente bij een hypotheek bij eigen bv?

Heb je als dga een hypotheek voor je eigen woning bij jouw bv afgesloten? Soms kun je bij het oversluiten van de hypotheek geen boeterente in aftrek brengen, als je zelf de voorwaarden hiervan kan bepalen.

Boeterente

Als je wilt profiteren van een lagere hypotheekrente, kun je bij veel banken een lopende hypotheek oversluiten. Je profiteert dan direct van de lagere rente. Een bank brengt dan vrijwel altijd boeterente in rekening, ofwel het verschil in rente tussen de oude en de nieuwe hypothecaire lening over de nog resterende periode.

Dga bepaalt eigen voorwaarden

In een zaak bij de rechtbank Den Haag had een dga een hypothecaire lening voor zijn woning afgesloten bij zijn eigen bv. Deze had hij deels afgelost en ook overgesloten tegen een lager rentepercentage. Daardoor was hij ruim € 34.000 aan boeterente verschuldigd. De inspecteur stond de aftrek ervan echter niet toe.

Dga bepaalt eigen voorwaarden

Boeterente is in beginsel aftrekbaar als kosten van een eigen woning. In dit geval stond de inspecteur de aftrek echter niet toe, omdat de dga als enig aandeelhouder van de bv zelf de voorwaarden inzake de hypothecaire lening en de boeterente kon vaststellen. Die voorwaarden waren bovendien niet reëel.

Nu de situatie zodanig afweek van het oversluiten van een hypotheek bij een onafhankelijke derde, was naar de mening van de rechtbank de aftrek van de boeterente niet mogelijk. De rechtbank stelde de inspecteur dan ook in het gelijk.

Let op!

Je kunt problemen zoveel mogelijk voorkomen door reële voorwaarden te hanteren die vergelijkbaar zijn met de voorwaarden die een bank zou stellen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Accountant
Een team vol met experts binnen de Accountancy: dat vind je in Zwaagdijk en Heemstede. Maar ook, een hoge mate van professionaliteit, uitdagende adviesopdrachten, klantcontact en een prettige werksfeer (al zeggen we het zelf).
Lees verder
arrow right
Assistent accountant
Wil jij meedenken met onze uitdagende portefeuille van mkb-ondernemers? Ga je graag verder dan enkel cijfers inkloppen en jaarrekeningen opmaken? Dit alles met de vrijheid en ruimte om jouw rol te pakken en jouw ambities verder uit te bouwen?
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Belastingadviseur
Ben jij klaar voor een zelfstandige functie waarin jij je expertise voor fiscale advisering kunt laten zien? Bij ons krijg je de kans om een perfecte balans te vinden tussen advies verlenen en nauw contact onderhouden met onze klanten. Wij nodigen je uit om je professionele skills en enthousiasme in te zetten en mee te denken met zowel onze collega's als klanten. 
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right