Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

22 september 2020

Bpm op basis van inschrijving kentekenregister

Ben jij van plan om een auto of motor aan te schaffen of te laten importeren? Bij de aanschaf of import dien je belasting, ook wel bpm genoemd, te betalen. De bpm wordt vanaf 1 juli 2021 of 1 januari 2022 gebaseerd op de inschrijving in het kentekenregister. De wetswijziging moet het verschil in behandeling met geïmporteerde auto’s wegnemen. Dit staat in het Belastingplan 2021.

Tenaamstelling niet meer bepalend

Tot nu toe is de tenaamstelling bepalend voor de bpm. Dit leidt tot ongewenste effecten als dat tijdstip afwijkt van de inschrijving in het kentekenregister. Deze effecten worden met de wetswijziging weggenomen.

Import niet langer goedkoper

Het importeren van gebruikte auto’s is op dit moment fiscaal gunstiger dan inkoop op de binnenlandse markt. Bij inkoop op de binnenlandse markt betaalt de koper een prijs inclusief bpm. Bij import hoeft pas bpm te worden betaald, als de auto wordt verkocht aan de klant. De tijd dat de auto bij de importhandelaar in voorraad is, leidt tot een lagere bpm.

Invloed op btw?

De autobranche vreest dat de snellere afdracht van de bpm ook leidt tot meer te betalen btw, als over de bpm ook btw moet worden betaald. Verder wijst de branche erop dat de snellere bpm-afdracht tot liquiditeitsproblemen kan leiden.

Aanpassing CO2-grenzen

In het Belastingplan 2021 is ook een verlaging van de CO2-grenzen opgenomen, ter aansluiting op de technische ontwikkelingen. Die zorgen voor een lagere CO2-uitstoot, waardoor anders de opbrengst van de bpm zou dalen. Om dezelfde reden is de dieseltoeslag in de bpm verhoogd.

Goedkope energie voor openbare laadpalen blijft

Energie die wordt geleverd via openbare laadpalen wordt tot en met 2022 belast met een verlaagd tarief voor energiebelasting. Voor deze energie is tot en met 2022 ook geen ODE-opslag (opslag duurzame energie) verschuldigd. Oorspronkelijk zou deze begunstiging van genoemde energie dit jaar aflopen, maar omdat stimulering nog steeds nuttig is om tot een landelijk dekkend netwerk van laadpalen te komen, wordt voorgesteld de termijn met twee jaar te verlengen.

Let op!
De voorstellen moeten nog door het parlement worden goedgekeurd en zijn dus nog niet definitief.

Wil jij meer weten over bpm op basis van inschrijving in het kentekenregister? Wij adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op. Dit artikel is gerelateerd aan de onlangs gepresenteerde Miljoenennota. Bekijk ook ons complete Miljoenennota dossier.

Groeien

Je bent trots op de ontwikkeling die je bedrijf doormaakt. Terecht! Maar hoe nu verder? Wij helpen bij allerlei zaken die je hiervoor niet hoefde te regelen. 

Stabiliseren/reorganiseren

Dit is het moment om jouw organisatie een spiegel voor te houden. Samen stellen wij jouw processen scherp voor de volgende stap.

Ook in 2021 bonus voor zorgmedewerkers

02-10-2020

Tijdens Prinsjesdag is er ook een zorgbonus van € 500 bekendgemaakt voor 2021. In 2020 is de zorgbonus vastgesteld op € 1.000. De bonus is voor zorgmedewerkers die zich hebben ingezet voor patiënten en cliënten met corona.

Unit4

Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.