Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

31 mei 2021

Corona: steunpakket verlengd met drie maanden

Verkeer je door de coronacrisis met jouw bedrijf in moeilijkheden? Het kabinet heeft donderdag 27 mei bekendgemaakt dat het financiële steunpakket tot en met september wordt verlengd. Ook mogen belastingschulden op een later moment worden afgelost. Wat wijzigt er? 

Steunmaatregelen

De steunmaatregelen worden ook in het derde kwartaal van 2021 vrijwel ongewijzigd voortgezet. Zo blijven de loonkosten voor maximaal 85% gecompenseerd via de NOW en de vaste lasten voor maximaal 100% via de TVL. Ook de Tozo en TONK worden via de gemeenten gecontinueerd.

Wijzigingen NOW

De referentiemaand voor de NOW wordt wel gewijzigd. Voor de NOW 4 voor de periode juli t/m september 2021 geldt nu februari 2021 als referentiemaand in plaats van juni 2020, aangezien deze maand een beter beeld van de loonsom geeft.

Wijziging TVL

Een andere wijziging betreft de TVL door deze vanaf de NOW 3, dus vanaf oktober 2020, niet meer mee te tellen als omzet voor de NOW. Hierdoor valt de NOW hoger uit. Voor wat betreft de TVL zelf is het maximum voor grote bedrijven voor het tweede kwartaal van 2021 verhoogd van € 600.000 naar € 1.200.000. Verder zijn de opslagen voor de horeca en reisbranche vanaf het tweede kwartaal van 2021 vervallen. De opslag voor de land- en tuinbouwbranche blijft in het tweede en derde kwartaal van dit jaar wel bestaan.

Aflossen belastingschulden versoepeld

Ook is besloten het aflossen van opgebouwde belastingschulden te versoepelen. Deze hoeven pas vanaf 1 oktober 2022 afgelost te worden in plaats van 1 oktober van dit jaar. De schulden mogen bovendien in vijf jaar worden afgelost in plaats van in drie jaar. Wel moet vanaf 1 januari 2022 rente worden betaald over deze schulden. Vanaf 1 januari 2022 is het tarief 1%, in stapjes oplopend naar 4% vanaf 2024.

Overige fiscale maatregelen ook voortgezet

Ook de overige fiscale tegemoetkomingen, zoals de onbelaste reiskostenvergoeding bij thuiswerken en de tegemoetkoming bij een betaalpauze voor de hypotheek, worden voortgezet tot 1 oktober van dit jaar. Dit geldt niet voor de versoepeling van het urencriterium.

Kredietfaciliteiten

Ook de meeste kredietfaciliteiten worden voortgezet, in beginsel tot 31 december van dit jaar. Uitzondering is de herverzekering van leverancierskrediet. Deze faciliteit wordt na 30 juni van dit jaar beëindigd.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Coronadossier: update 1 juni

Coronadossier: update 1 juni

01-06-2021

In ons coronadossier vind je de coronasteunmaatregelen van de overheid op een rij.
AO/IB

AO/IB

Wil jij jouw organisatie ook beter beheren en sturen? Houdt dan jouw Administratieve Organisatie eens tegen het licht. We voorzien je van tips en adviezen om jouw bedrijfsvoering verder te verbeteren.
Financieel administratief medewerker

Financieel administratief medewerker

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • Opleiding bedrijfsadministratie
Evenementensubsidie aanvragen tot en met 30 september

Evenementensubsidie aanvragen tot en met 30 september

22-06-2021

Veel evenementen zijn door corona geannuleerd. Daar kunnen organisatoren nu evenementensubsidie voor aanvragen. Dit kan uiterlijk tot 30 september. De subsidie betreft evenementen die tussen 1 juli en 31 december 2021 plaatsvinden.

Salarisadministratie

Salarisadministratie

Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.