Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

6 juli 2021

Tozo: gewijzigde voorwaarden Q3 2021 

Ook per 1 juli kunnen ondernemers, onder wie zzp’ers, de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) aanvragen. Wat zijn de voorwaarden?

Tozo bestaat uit twee onderdelen

De Tozo heeft bestaat uit twee onderdelen. De Tozo bestaat uit een tegemoetkoming in de kosten van levensonderhoud tot het sociaal minimum en uit leningen ten behoeve van bedrijfskapitaal.

Let op!

Voor de Tozo voor de periode juli tot en met september 2021 wordt een partnerinkomenstoets uitgevoerd. Dit houdt in dat het inkomen van de partner meeteelt voor het bepalen van de hoogte van de uitkering.

Activering van ondernemers

Er zal vanaf 1 juli 2021 meer nadruk komen te liggen op de activering van de ondernemers en de ondersteuning daarbij door gemeenten. Deze ondersteuning heeft betrekking op onder andere het levensvatbaar houden of maken van de onderneming, scholing, de zoektocht naar een baan in loondienst en de aanpak van schulden.

Informatieplicht

Om te beoordelen welke ondernemers extra ondersteuning nodig hebben, is in de Tozo voor de periode juli tot en met september 2021 een aanvullende informatieplicht opgenomen. Op basis hiervan dient de ondernemer op verzoek informatie te verstrekken over voortzetting, wijziging of beëindiging van zijn beroeps- of bedrijfsactiviteiten, of op zijn arbeidsinschakeling.

Lening bedrijfskapitaal versoepeld

Verder hoeven leningen in het kader van de Tozo pas vanaf 1 januari 2022 te worden terugbetaald, in plaats van per 1 juli 2021. Ook hoeft tot 1 januari 2022 geen rente te worden betaald. Daarnaast krijgen ondernemers vijf jaar de tijd de lening terug te betalen, in plaats van de oorspronkelijke 3,5 jaar.

Tip!

De versoepeling van de voorwaarden inzake terugbetaling en rente gelden ook voor al eerder verstrekte leningen in het kader van de Tozo.

Tot slot

Heb je vragen over de gewijzigde voorwaarden voor het derde kwartaal van de Tozo-regeling? Of wil je meer weten over de coronamaatregelen vanuit de overheid? Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Coronadossier: update 26 augustus

Coronadossier: update 26 augustus

26-08-2021

In ons coronadossier vind je de coronasteunmaatregelen van de overheid op een rij.
Corona: geen Tozo zonder KvK inschrijving

Corona: geen Tozo zonder KvK inschrijving

19-04-2021

Sta je als ondernemer niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan heb je geen recht op de Tozo-regeling aldus de rechtbank van Amsterdam. Ook niet via een hardheidsclausule.
Belastingaangifte en Tozo

Belastingaangifte en Tozo

19-03-2021

Heb je als ondernemer in 2020 de Tozo-uitkering aangevraagd? En heb je een partner? Let dan op, want je partner kan geconfronteerd worden met een belastingheffing. De Tozo wordt namelijk voor 50% aan je partner toegerekend. Dit kan in de honderden euro’s lopen.
Exact

Exact

Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Arbeidsvoorwaarden en cao

Arbeidsvoorwaarden en cao

Beperk het personeelsverloop binnen jouw organisatie met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.