24 maart 2025

Correcties bij fouten in BSN en geboortedatum in de aangifte loonheffingen

Bij het indienen van de aangifte loonheffingen kunnen fouten ontstaan, zoals een verkeerde combinatie van het burgerservicenummer (BSN) en de geboortedatum. De Belastingdienst signaleert deze fouten en stuurt een foutenrapport. Hoe herstel je deze fouten?

Foutenrapport

Heb je een of meer fouten gemaakt in je aangifte loonheffingen betreft een burgerservicenummer (bsn) en/of een geboortedatum? Dan stuurt de Belastingdienst je een foutenrapport.

Foutief bsn?

Als je een onjuist bsn hebt opgegeven, moet je dat als volgt corrigeren:

  • Trek voor alle aangiftetijdvakken waarin het onjuiste bsn is gebruikt de inkomstenverhouding in.
  • Geef daarna in een nieuwe inkomstenverhouding voor alle aangiftetijdvakken het juiste bsn op.

Let op!

Dit kan per aangiftetijdvak in één correctiebericht.

Geboortedatum niet compleet?

De geboortedatum haal je van het identiteitsbewijs van de werknemer. Is de geboortedatum op dit identiteitsbewijs niet compleet, dan kun je:

  • bij het ontbreken van alleen de geboortedag, de 16e invullen;
  • bij het ontbreken van de geboortedag én de geboortemaand, 1 juli invullen;
  • bij het ontbreken van de geboortedag, geboortemaand én het geboortejaar, 1 juli van het geschatte geboortejaar invullen.

Let op!

Gebruik de Nederlandse datumnotatie, dat wil zeggen dag- maand – jaar (bijvoorbeeld 20-03-2005)

Geboortedatum onjuist?

Als je een onjuiste geboortedatum hebt opgegeven, corrigeer je dat door per aangiftetijdvak een correctiebericht te maken met de juiste geboortedatum in de inkomstenverhouding.

Tip!

Krijg je een foutenrapport, maar heb je gewoon de gegevens van het identiteitsbewijs gebruikt? Stuur dan een bericht naar Postbus 910, 7301 BD Apeldoorn met een kopie van het identiteitsbewijs en het kenmerk van het foutenrapport.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Btw en buitenland 2025
Wie internationaal goederen levert of diensten verricht, krijgt te maken met complexe btw-regels. Deze advieswijzer biedt inzicht in de btw-verplichtingen bij grensoverschrijdende handel, inclusief verleggingsregelingen, drempelbedragen, het éénloketsysteem en teruggaaf van buitenlandse btw.
Lees verder
arrow right
Nieuwe functies Belastingdienst: Naheffingsaanslagen btw direct inzien en betalen
De Belastingdienst heeft het ‘Overzicht betalen en ontvangen’ uitgebreid. Vanaf nu kun je ook naheffingsaanslagen voor de btw direct inzien én tot € 50.000 direct betalen via iDEAL. Daarnaast zijn er extra inlogmogelijkheden toegevoegd, waaronder eHerkenning en DigiD Machtigen. Dit maakt het makkelijker om openstaande posten te beheren — ook namens een overleden belastingplichtige.
Lees verder
arrow right
Inkomsten uit daytrading: zo zit het fiscaal
Daytrading is een actieve beleggingsvorm waarbij aandelen of andere producten vaak binnen één dag worden gekocht en verkocht. Het doel is te profiteren van snelle koersschommelingen om winst te maken. Maar hoe worden deze resultaten fiscaal behandeld?
Lees verder
arrow right