23 april 2021

De fiscale gevolgen van een camper

Wil je een camper aanschaffen of huren? Let dan goed op, want hier kunnen fiscale gevolgen aan zitten.

Motorrijtuigenbelasting (MRB)

Een camper komt op verzoek in aanmerking voor het bijzondere tarief MRB. Fiscaal is sprake van een camper wanneer de binnenruimte is ingericht voor het vervoer en verblijf van personen, is voorzien van een vaste kook- en slaapgelegenheid en voldoet aan de inrichtingseisen. De aantekening 'kampeerauto' op het kentekenbewijs of -card is niet voldoende. Zo moet de ruimte bijvoorbeeld een slaapplaats voor ten minste twee personen hebben, vaste en afsluitbare opbergruimten en een vaste kookgelegenheid. Het bijzondere tarief MRB voor een camper over een tijdvak van drie maanden is een kwart van de personenautobelasting (kwarttarief) of de helft van de personenautobelasting (halftarief).

Verhuur camper

Het kwarttarief geldt bij particulier gebruik. Bij bedrijfsmatige verhuur van de camper geldt het halftarief. Ook wanneer de camper tijdelijk op naam van de huurder staat. In dat geval betaalt de huurder het halftarief.

Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM)

Over de aankoop van een nieuwe camper in Nederland of de invoer van een gebruikt model uit het buitenland is BPM verschuldigd. Ook voor de BPM moet de camper aan bepaalde inrichtingseisen voldoen om fiscaal als camper te kwalificeren. Zo moet de binnenruimte bijvoorbeeld zijn voorzien van minimaal twee vaste zitplaatsen, een tafel en slaapplaatsen voor ten minste twee personen.

Buitenlandse camper huren en BPM

Het als inwoner van Nederland rijden in een camper met buitenlands kenteken geldt als import van een camper. Dat betekent dat BPM verschuldigd is. Als die niet betaald is, kan daar bovenop een boete worden opgelegd van maximaal 100% van de verschuldigde BPM.

Vrijstelling kortstondig gebruik

Rijd je maximaal twee weken als Nederlander in een camper met buitenlands kenteken, dan is vrijstelling van BPM en MRB mogelijk. De vrijstelling geldt binnen een periode van twaalf maanden voor maximaal twee aaneengesloten weken voor de aanvrager inclusief zijn thuiswonende gezinsleden.

Let op!
De vrijstelling moet vooraf middels een formulier bij de Belastingdienst worden aangevraagd.

Strategisch personeelsbeleid
Breng jouw personeelswensen in kaart met strategisch personeelsbeleid. Dit helpt om zo effectief mogelijk gebruik te maken van de talenten van jouw personeel.
Lees verder
arrow right
Arbodienstverlening
Hoe ga jij om met verzuim? Bij Omnyacc ben je aan het juiste adres voor een gezonde organisatie. Alle specialisten onder één dak.
Lees verder
arrow right
Nieuwe RVU-regeling voor zware beroepen
De huidige regeling voor vervroegde uittreding (RVU) eindigt op 31 december 2025. Vanaf dat moment kan deze regeling niet meer worden toegepast. Er komt echter een nieuwe RVU-regeling die specifiek bedoeld is voor werknemers met zware beroepen die niet in staat zijn om door te werken tot de AOW-leeftijd.
Lees verder
arrow right
Jaimy Rowland

Jaimy Rowland

Beginnend assistent-accountant

Fiscaal werkstudent
Op zoek naar een werkplek waar je echt van het fiscale vak kan proeven? Waar je de rest van je carrière profijt van hebt?
Als werkstudent bij Omnyacc leer je alles over het fiscale vak. Van inkomsten-en vennootschapsbelasting tot overdrachts- en schenkbelasting.
Lees verder
arrow right
HRM-workshops Schagen
Op donderdag 4 april en dinsdag 9 april verzorgen wij de HRM-workshops waarin we actuele ontwikkelingen en nuttige tips delen rondom het aannemen, stimuleren en behouden van werknemers.
Lees verder
arrow right