Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

23 april 2021

De fiscale gevolgen van een camper

Wil je een camper aanschaffen of huren? Let dan goed op, want hier kunnen fiscale gevolgen aan zitten.

Motorrijtuigenbelasting (MRB)

Een camper komt op verzoek in aanmerking voor het bijzondere tarief MRB. Fiscaal is sprake van een camper wanneer de binnenruimte is ingericht voor het vervoer en verblijf van personen, is voorzien van een vaste kook- en slaapgelegenheid en voldoet aan de inrichtingseisen. De aantekening 'kampeerauto' op het kentekenbewijs of -card is niet voldoende. Zo moet de ruimte bijvoorbeeld een slaapplaats voor ten minste twee personen hebben, vaste en afsluitbare opbergruimten en een vaste kookgelegenheid. Het bijzondere tarief MRB voor een camper over een tijdvak van drie maanden is een kwart van de personenautobelasting (kwarttarief) of de helft van de personenautobelasting (halftarief).

Verhuur camper

Het kwarttarief geldt bij particulier gebruik. Bij bedrijfsmatige verhuur van de camper geldt het halftarief. Ook wanneer de camper tijdelijk op naam van de huurder staat. In dat geval betaalt de huurder het halftarief.

Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM)

Over de aankoop van een nieuwe camper in Nederland of de invoer van een gebruikt model uit het buitenland is BPM verschuldigd. Ook voor de BPM moet de camper aan bepaalde inrichtingseisen voldoen om fiscaal als camper te kwalificeren. Zo moet de binnenruimte bijvoorbeeld zijn voorzien van minimaal twee vaste zitplaatsen, een tafel en slaapplaatsen voor ten minste twee personen.

Buitenlandse camper huren en BPM

Het als inwoner van Nederland rijden in een camper met buitenlands kenteken geldt als import van een camper. Dat betekent dat BPM verschuldigd is. Als die niet betaald is, kan daar bovenop een boete worden opgelegd van maximaal 100% van de verschuldigde BPM.

Vrijstelling kortstondig gebruik

Rijd je maximaal twee weken als Nederlander in een camper met buitenlands kenteken, dan is vrijstelling van BPM en MRB mogelijk. De vrijstelling geldt binnen een periode van twaalf maanden voor maximaal twee aaneengesloten weken voor de aanvrager inclusief zijn thuiswonende gezinsleden.

Let op!
De vrijstelling moet vooraf middels een formulier bij de Belastingdienst worden aangevraagd.

Uitzendkracht recht op hogere transitievergoeding

Uitzendkracht recht op hogere transitievergoeding

22-04-2021

Hoe moet bij uitzendkrachten het arbeidsverleden worden bepaald voor de berekening van de hoogte van de transitievergoeding? Die vraag stond onlangs centraal bij een zaak die diende voor de kantonrechter Zaanstad. De uitzendkrachten kregen door de rechtszaak een veel hogere transitievergoeding.
WKR: gemengde kosten deels aftrekbaar

WKR: gemengde kosten deels aftrekbaar

22-04-2021

Als je als werkgever zaken vergoedt en verstrekt aan jouw personeel, zijn de kosten aftrekbaar van de winst. De kosten zijn ook aftrekbaar als je ze onderbrengt in de WKR. Maar wat als het kosten zijn met deels een privékarakter?

Annemarie Braam

Annemarie Braam

Officemanager

Jella Limmen

Jella Limmen

Assistent-accountant

Pensioen werkgever

Pensioen werkgever

Wat zijn voor jou de beste mogelijkheden? Wij analyseren, implementeren, beheren en controleren jouw werkgeverspensioen.