13 december 2024

Deblokkeren G-rekening nog steeds vertraagd

Wil je een G-rekening laten deblokkeren? De Belastingdienst geeft aan dat dit nog steeds ongeveer twintig werkdagen duurt, een stuk langer dan de gebruikelijke afhandeling in tien werkdagen.

G-rekening

Een uitlener van personeel of een onderaannemer beschikt vaak over een G-rekening. Inleners en aannemers kunnen door betaling van het deel van de factuur dat overeenkomt met de loonheffingen en btw op de G-rekening van aansprakelijkheid gevrijwaard worden.


Let op!

Voor vrijwaring van aansprakelijkheid gelden nog meer voorwaarden! Laat je daarover goed informeren door onze adviseurs.

Geblokkeerd

Geld dat op een G-rekening staat is geblokkeerd. Dit betekent dat je dit geld alleen kunt gebruiken om loonheffingen en btw te betalen aan de Belastingdienst of om een betaling te doen op een andere G-rekening.

Deblokkeren

Als een inlener of aannemer een hoger bedrag op jouw G-rekening stort dan je moet afdragen aan loonheffingen en btw, blijft er een geblokkeerd bedrag staan op uw G-rekening. Als je daarover wilt beschikken, moet je de Belastingdienst verzoeken om dit bedrag te deblokkeren.

Let op!

Een verzoek tot deblokkeren doe je met een daarvoor ontwikkeld formulier op de website van de Belastingdienst.

Vertraging in afhandeling van toegewezen verzoeken

De Belastingdienst streeft ernaar om binnen vier weken op jouw verzoek om deblokkeren te beslissen. Wijst de Belastingdienst het verzoek (gedeeltelijk of geheel) toe, dan deblokkeert de Belastingdienst het bedrag normaal gesproken binnen tien werkdagen na toewijzing van het verzoek.

Begin juli 2023 meldde de Belastingdienst echter dat deze termijn van tien werkdagen op dat moment niet gehaald werd. Deblokkeren zou, vanwege achterstanden, ongeveer twintig werkdagen na toewijzen van het verzoek duren. Eind november 2023 heeft de Belastingdienst laten weten dat de achterstanden nog steeds niet zijn weggewerkt. Deblokkeren duurt daarom nog steeds ongeveer twintig werkdagen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Laatste kans op SPRILA-subsidies voor laadinfrastructuur
Ondernemers die op eigen of gehuurd terrein een laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen willen aanleggen, konden sinds 24 september 2024 de SPRILA-subsidie aanvragen. Voor bepaalde onderdelen was de subsidie al snel uitgeput, maar voor andere onderdelen is het nog steeds mogelijk om een aanvraag in te dienen.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Accountant Zwaagdijk
Ben je benieuwd of je het maximale haalt uit jouw financiële administratie, of je genoeg doet aan verzuimpreventie of hoe jij er financieel voor staat wanneer je met pensioen gaat? Onze accountants en specialisten kunnen je adviseren en ondersteunen in elke fase van het ondernemerschap. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal, denken met je mee en proberen samen met jou alles uit jouw onderneming te halen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Lees verder
arrow right
Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right