29 juni 2021

Digitaal cultureel event? Hoog btw-tarief 

Door de coronacrisis hebben fysieke evenementen plaatsgemaakt voor digitale varianten. Zo ook voor culturele evenementen. Je kunt hierbij denken aan theatervoorstellingen en festivals. Het verlenen van toegang tot fysieke culturele evenementen is belast tegen het lage btw-tarief van 9%, maar dat geldt niet voor de digitale vervanging ervan. Daar geldt het hoge tarief van 21%.

Dat scheelt behoorlijk! Houd daar rekening mee bij het doen van de btw-aangifte over de afgelopen periode én de komende perioden. Doe de juist aangifte van het hoge btw-tarief en voorkom een boete.

Wellicht toch een verlaagd btw-tarief of niet?

Ook blijkt uit de antwoorden op de Kamervragen dat het kabinet momenteel niet voornemens is om wettelijke maatregelen te nemen voor een verlaagd btw-tarief voor digitale culturele evenementen. Het kabinet meent dat daarvoor geen steun is te vinden in Europese wetgeving en jurisprudentie.

Ook vreest het kabinet voor uitstralingseffecten naar andere elektronische diensten zoals het streamen van films en series. Dat komt omdat niet duidelijk is wat precies onder ‘online culturele diensten’ moet worden verstaan.

Meer beleidsruimte?

Omdat uitleg van begrippen een Europese taak is, is een aantal lidstaten waaronder Nederland in onderhandeling met de Raad van de EU om lidstaten meer beleidsruimte te geven het verlaagde btw-tarief toe te passen op online culturele evenementen en daarbij zelf afbakeningskaders te geven. Maar voor nu geldt: bij digitale culturele evenementen geldt het hoge btw-tarief.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Evenementensubsidie aanvragen tot en met 30 september
Veel evenementen zijn door corona geannuleerd. Daar kunnen organisatoren nu evenementensubsidie voor aanvragen. Dit kan uiterlijk tot 30 september. De subsidie betreft evenementen die tussen 1 juli en 31 december 2021 plaatsvinden.

Lees verder
arrow right
Coronadossier: update 26 augustus
In ons coronadossier vind je de coronasteunmaatregelen van de overheid op een rij.
Lees verder
arrow right
Sylvia van Tilburg

Sylvia van Tilburg

Salarisadministrateur

CASEMANAGER
Help jij werkgevers en werknemers met verzuim en inzetbaarheid? Ken jij de Wet Verbetering Poortwachter goed en heb je ervaring met verzuimbeleid? Werk je graag samen met verschillende specialisten om de inzetbaarheid van de werknemers van onze klanten te verbeteren? Dan is deze functie iets voor jou!
Lees verder
arrow right
Transitievergoeding bij ontslag en overige vergoedingen 2025
Wanneer een werkgever het initiatief neemt om een arbeidsovereenkomst te beëindigen, is in veel gevallen een transitievergoeding verschuldigd. Maar wanneer geldt deze verplichting precies? Zijn er uitzonderingen? En hoe wordt de vergoeding berekend?
Lees verder
arrow right
Aandachtspunten verzuim 2025
Bij ziekteverzuim komt veel kijken. Als werkgever is het belangrijk om te weten welke wet- en regelgeving van toepassing is. Wat moet je zelf regelen, wanneer en door wie? Wat kun je uitbesteden? En hoe zit het met salaris, uitkeringen en andere financiële zaken? In dit artikel behandelen we deze belangrijke aspecten.
Lees verder
arrow right