Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

29 juni 2021

Digitaal cultureel event? Hoog btw-tarief 

Door de coronacrisis hebben fysieke evenementen plaatsgemaakt voor digitale varianten. Zo ook voor culturele evenementen. Je kunt hierbij denken aan theatervoorstellingen en festivals. Het verlenen van toegang tot fysieke culturele evenementen is belast tegen het lage btw-tarief van 9%, maar dat geldt niet voor de digitale vervanging ervan. Daar geldt het hoge tarief van 21%.

Dat scheelt behoorlijk! Houd daar rekening mee bij het doen van de btw-aangifte over de afgelopen periode én de komende perioden. Doe de juist aangifte van het hoge btw-tarief en voorkom een boete.

Wellicht toch een verlaagd btw-tarief of niet?

Ook blijkt uit de antwoorden op de Kamervragen dat het kabinet momenteel niet voornemens is om wettelijke maatregelen te nemen voor een verlaagd btw-tarief voor digitale culturele evenementen. Het kabinet meent dat daarvoor geen steun is te vinden in Europese wetgeving en jurisprudentie.

Ook vreest het kabinet voor uitstralingseffecten naar andere elektronische diensten zoals het streamen van films en series. Dat komt omdat niet duidelijk is wat precies onder ‘online culturele diensten’ moet worden verstaan.

Meer beleidsruimte?

Omdat uitleg van begrippen een Europese taak is, is een aantal lidstaten waaronder Nederland in onderhandeling met de Raad van de EU om lidstaten meer beleidsruimte te geven het verlaagde btw-tarief toe te passen op online culturele evenementen en daarbij zelf afbakeningskaders te geven. Maar voor nu geldt: bij digitale culturele evenementen geldt het hoge btw-tarief.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Evenementensubsidie aanvragen tot en met 30 september

Evenementensubsidie aanvragen tot en met 30 september

22-06-2021

Veel evenementen zijn door corona geannuleerd. Daar kunnen organisatoren nu evenementensubsidie voor aanvragen. Dit kan uiterlijk tot 30 september. De subsidie betreft evenementen die tussen 1 juli en 31 december 2021 plaatsvinden.

Coronadossier: update 26 augustus

Coronadossier: update 26 augustus

26-08-2021

In ons coronadossier vind je de coronasteunmaatregelen van de overheid op een rij.
Nico Vonderbank

Nico Vonderbank

Registeraccountant

Gevolgen foutief advies belastingtelefoon

Gevolgen foutief advies belastingtelefoon

01-12-2021

Doe jij ook weleens een beroep op de Belastingtelefoon? Ook een ambtenaar kan een fout maken. Wanneer kun je je beroepen op de voorlichting of adviezen van de betreffende ambtenaar als deze fout blijken te zijn?
Accountant RA

Accountant RA

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • RA opleiding