06 februari 2020

Door eHerkenning uitstel loonaangifte

Waarschijnlijk heb je de berichten over eHerkenning al voorbij zien komen. Als rechtspersoon ben je vanaf dit jaar verplicht om de loonaangifte te doen met behulp van eHerkenning. Echter heeft dit tot veel problemen en ophef geleid. De Belastingdienst heeft daarom besloten dat je, onder voorwaarden, uitstel voor de loonaangifte kunt krijgen tot 1 juli 2020.

E-Herkenning

E-Herkenning is een veilig gedigitaliseerd communicatiemiddel waarmee inmiddels met enige honderden overheidsinstanties gecommuniceerd kan worden.

Belangrijke voorwaarde voor uitstel

Je kunt alleen uitstel krijgen als je de laatste loonaangifte heeft ingediend via het oude portaal van de Belastingdienst, dus nog zonder e-Herkenning.

Let op!
Het uitstel geldt voor ondernemers die overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk en daarvoor e-Herkenning moeten aanschaffen, maar ook voor ondernemers die voortaan een fiscaal dienstverlener of marktsoftware inzetten om aangifte te doen.

Aangifte soms onmogelijk

Behalve het feit dat ondernemers voortaan dus moeten betalen om aangifte loonheffing te doen, is het ook een probleem dat sommige bedrijven via e-Herkenning geen aangifte kúnnen doen.

Het betreft bijvoorbeeld fiscale eenheden, buitenlandse rechtspersonen die in Nederland actief zijn en ambassades. Zij kunnen zich namelijk niet inschrijven in het Handelsregister, wat verplicht is om via e-Herkenning aangifte te kunnen doen. In een brief aan de Kamer heeft minister Knops van het ministerie van BZK aangegeven voor deze groepen naar een oplossing te zoeken.

Zoeken naar oplossing

Ook voor kleine bedrijven wordt gezocht naar een oplossing voor de relatief hoge aanschafkosten van e-Herkenning. Zo wordt er met aanbieders overlegd over een verlaging van de prijs.

Wilt je meer weten over eHerkenning en jouw loonaangifte? Wij adviseren je graag.

Pierre Bruin

Pierre Bruin

Assistent-accountant

Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right
Ondernemingsrecht
Een contract of een overeenkomst opstellen? Onze juristen ondersteunen je graag.
Lees verder
arrow right
Herziening aftrekposten bij overmatige aftrek
Heb jij een fiscale partner? Dan heb je de mogelijkheid om bepaalde aftrekposten onderling te verdelen. De wijze waarop je deze verdeelt, is volledig aan jou. Echter, het belangrijkste is dat samen niet meer dan 100% van alle kosten in aftrek gebracht mag worden.
Lees verder
arrow right
Wijziging in het betaald ouderschapsverlof augustus 2022
De verlofregelingen voor ouders met pasgeboren kinderen worden steeds verder uitgebreid. Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers met een kind dat nog geen 1 jaar oud is, recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof via het UWV. Het aanvragen van deze regeling is mogelijk vanaf 9 augustus 2022.
Lees verder
arrow right
Elektronisch indienen van jaarrekeningen vereist vanaf 2025
Vanaf het boekjaar 2025 zijn alle rechtspersonen verplicht om hun jaarrekeningen digitaal te deponeren bij de Kamer van Koophandel.
Lees verder
arrow right