16 juni 2024

Duurzaamheidsrapportage voor grote bedrijven: nieuwe wetgeving

Er zijn plannen om grotere bedrijven te verplichten uitgebreider verslag te doen van hun duurzaamheidsprestaties. Een bijbehorend wetsvoorstel en een algemene maatregel van bestuur zullen worden voorgelegd aan zowel de Tweede als de Eerste Kamer.

Geleidelijke invoering

De verplichte jaarlijkse rapportering zal in etappes worden ingevoerd. Grote beursgenoteerde ondernemingen, banken en verzekeraars met meer dan 500 medewerkers zullen als eerste aan de verplichting moeten voldoen en wel vanaf boekjaar 2024. Voor andere grote en beursgenoteerde ondernemingen volgt de verplichting in de jaren erna.

Welke items?

Het bestuursverslag met de rapportage zal betrekking moeten hebben op ecologische, sociale en werkgelegenheidszaken, maar ook mensenrechten en de bestrijding van corruptie en omkoping zullen er deel van moeten uitmaken. Het doel van de rapportage is het verkrijgen van inzicht in de gevolgen van het bedrijf op bovengenoemde gebieden en vice versa.

Rol accountants

Accountants zullen een verklaring moeten afgeven over de rapportage, met in eerste instantie slechts een beperkte mate van zekerheid. Die zekerheid zal in de loop der tijd dienen toe te nemen. Aan het af kunnen geven van genoemde verklaringen zullen extra eisen worden gesteld. Ook dit wordt wettelijk geregeld. De Europese Commissie heeft daartoe regels opgesteld waaraan de rapportageverplichting dient te voldoen.

Let op!

Het wetsvoorstel met de regels voor accountants wordt, voordat de behandeling in de Tweede en Eerste Kamer plaatsvindt, eerst nog voorgelegd aan de Raad van State. De algemene maatregel van bestuur met de rapportageverplichting gaat eerst naar de Tweede en Eerste Kamer en daarna naar de Raad van State.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Update lonenspecial
In de update van de lonenspecial 2020 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op. 

Lees verder
arrow right
Lonenspecial 2022
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2022 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Fiscaal werkstudent
Op zoek naar een werkplek waar je echt van het fiscale vak kan proeven? Waar je de rest van je carrière profijt van hebt?
Als werkstudent bij Omnyacc leer je alles over het fiscale vak. Van inkomsten-en vennootschapsbelasting tot overdrachts- en schenkbelasting.
Lees verder
arrow right
Stage in de controlepraktijk
Vanaf februari 2025 zijn wij op zoek naar een enthousiaste en leergierige student die met een (afstudeer)onderzoek onze controlepraktijk in Noord-Holland komt versterken. Een unieke kans, want jouw onderzoek is niet alleen van belang voor jouw studie, maar ook voor ons! Naast het onderzoek zal je ervaring opdoen in de controlepraktijk door mee te lopen met het controleteam. Hierbij ondersteun je het team tijdens de uitvoering van risicoanalyses en controleer je verschillende jaarrekeningposten.
Lees verder
arrow right