20 augustus 2024

Einde handhavingsmoratorium: wat je als opdrachtgever of ZZP’er moet weten

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst actief de Wet DBA handhaven. Om naheffingen en boetes te voorkomen, moeten opdrachtgevers en zzp'ers hun werkrelaties zorgvuldig controleren en indien nodig aanpassen. 

Met de recente aankondiging dat het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 eindigt, staan zowel opdrachtgevers als zzp’ers voor nieuwe uitdagingen en kansen. Dit betekent dat de Belastingdienst vanaf die datum weer actief gaat handhaven op schijnzelfstandigheid.

Tijdens het handhavingsmoratorium van de afgelopen jaren was de Belastingdienst terughoudend in het handhaven van de Wet DBA, die in 2016 werd ingevoerd om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer iemand formeel als zelfstandige werkt, terwijl de arbeidsrelatie in werkelijkheid neerkomt op een dienstbetrekking.

Wat zijn de gevolgen van schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid brengt risico's met zich mee voor zowel opdrachtgevers als zzp’ers. Bij herkwalificatie van de arbeidsrelatie kunnen beide partijen geconfronteerd worden met naheffingen en boetes van de Belastingdienst, het UWV of pensioenfondsen. Een zzp’er die als werknemer wordt aangemerkt, heeft recht op werknemersbescherming, zoals ontslagbescherming, loondoorbetaling bij ziekte en vaak pensioenopbouw.

Door een verjaringstermijn van vijf jaar kunnen de kosten voor opdrachtgevers oplopen tot tienduizenden euro’s per jaar.

Recente en te verwachten ontwikkelingen 

1. Einde aan terughoudendheid: Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst actief gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Opdrachtgevers en zzp’ers dienen zich voor te bereiden op mogelijke controles, boekenonderzoeken, bedrijfsbezoeken en andere handhavingsacties.

2. Strengere handhaving in risicovolle sectoren: de Belastingdienst zal strenger optreden in sectoren met een hoog risico op schijnzelfstandigheid, zoals de zorg en de bouw, waar misbruik vaker voorkomt.

3. Nieuwe wetgeving in de maak: het kabinet werkt aan nieuwe wetgeving ter vervanging van de Wet DBA, die duidelijkheid moet verschaffen over wanneer iemand een zelfstandige is en wanneer er sprake is van een dienstverband. Deze wetgeving wordt verwacht in 2026, maar de details zijn nog niet definitief. We hebben je hier eerder al over geïnformeerd in dit artikel. 

4. Recente jurisprudentie: rechters, waaronder de Hoge Raad, hebben recent de criteria verduidelijkt voor het vaststellen van schijnzelfstandigheid. In verschillende uitspraken hebben zij vastgesteld dat sprake was van schijnzelfstandigheid, waardoor de betrokken zzp’ers als werknemers worden aangemerkt, met de bijbehorende gevolgen.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor zzp’ers?

Met het vervallen van het handhavingsmoratorium en de verhoogde kans op controles en handhavingsacties door de Belastingdienst, is het cruciaal voor zowel opdrachtgevers als zzp’ers om te zorgen dat hun werkrelatie voldoet aan de zelfstandigheidscriteria. Dit betekent dat overeenkomsten zowel de juiste juridische bepalingen moeten bevatten als moeten aansluiten bij de dagelijkse uitvoering van de opdracht.

Praktische tips voor opdrachtgevers en opdrachtnemers

  • Blijf op de hoogte: volg de laatste ontwikkelingen rond de Wet DBA en de nieuwe wetgeving over schijnzelfstandigheid via onze website.
  • Controleer overeenkomsten: zorg ervoor dat de overeenkomsten met zzp’ers juridisch correct zijn en voldoen aan de eisen voor zelfstandigheid. Controleer of de afspraken ook daadwerkelijk in de praktijk worden nageleefd en breng indien nodig aanpassingen aan.
  • Advies inwinnen: overweeg om juridisch en/of fiscaal advies te zoeken om te verzekeren dat je werkrelaties voldoen aan de geldende regels en om je voor te bereiden op de veranderingen die per 2025 ingaan.

Conclusie

Het vervallen van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 markeert een belangrijke verandering voor opdrachtgevers die met zzp’ers werken. Dit kan enige onzekerheid met zich meebrengen, maar biedt ook de kans om werkrelaties te versterken en te professionaliseren. Met de juiste voorbereiding en kennis kunnen opdrachtgevers deze veranderingen effectief beheren en zorgen voor stabiele, conforme samenwerkingen met zzp’ers. Het is essentieel dat opdrachtgevers hun organisatie beschermen en voldoen aan zowel de huidige als toekomstige wetgeving. Om de risico’s van schijnzelfstandigheid te beperken, is het verstandig om snel actie te ondernemen.

Voor meer informatie over zzp’ers, schijnzelfstandigheid, de aankomende wetgeving, de handhaving door de Belastingdienst, mogelijke gevolgen en boetes, of over gebruikte overeenkomsten, neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Premies Werkhervattingskas stijgen licht in 2025
Als werkgever betaal je sociale premies aan de Werkhervattingskas (Whk). Hoewel de gemiddelde premiepercentages voor de WGA en de ZW in 2024 daalden ten opzichte van 2023, zullen ze in 2025 weer stijgen. De gemiddelde percentages blijven desondanks lager dan die van 2023.
Lees verder
arrow right
Agro: Vanaf 2025 geen ‘4% niet-productief areaal’
In 2025 worden de GLB-conditionaliteiten waarschijnlijk versoepeld. Het lijkt erop dat je dan geen 4% niet-productief areaal meer hoeft aan te leggen.
Lees verder
arrow right
Overdragen
Begin op tijd met de voorbereidingen want het verkoopklaar maken van jouw onderneming neemt enkele jaren in beslag.
Lees verder
arrow right
Miriam Steenvoorden

Miriam Steenvoorden

Assistent-accountant

Schenken en erven
Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right