26 februari 2021 (update: 1 november 2022)

Fiets van de zaak en investeringsaftrek

Ben je al bekend met de fiscaal vriendelijke regeling voor de fiets van de zaak? De regeling is sinds begin 2020 van kracht en maakt een eind aan allerlei administratieve ballast en heeft een vast bijtellingspercentage van 7%. Maar welke investeringsaftrek kun je voor een fiets van de zaak krijgen?

Een investeringsaftrek is een extra aftrekpost als je als ondernemer investeert in bedrijfsmiddelen. Voor de fiets zijn twee van de drie vormen van belang: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en de milieu-investeringsaftrek.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een extra fiscale aftrekpost als je investeert in bedrijfsmiddelen via aankoop of financial lease. Ook fietsen en e-bikes vallen daar onder. Bij operational lease geldt deze aftrek niet.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek begint in 2022 met een percentage van 28% als het investeringstotaal per jaar hoger is dan € 2.400, maar niet hoger is dan € 59.939. Daarboven geldt een vaste aftrek van € 16.784 tot een investeringstotaal van € 110.998. Boven dat investeringstotaal wordt de aftrekpost afgebouwd met 7,56% voor elke extra geïnvesteerde euro. Daardoor is de aftrek nihil als je als ondernemer meer investeert dan € 332.994 per jaar.

Milieu-investeringsaftrek

Voor specifieke milieuvriendelijke investeringen in nieuwe, niet eerder gebruikte bedrijfsmiddelen geldt er bovendien een milieu-investeringsaftrek (MIA). Voor deze faciliteit wordt jaarlijks een lijst opgesteld: de zogeheten ‘milieulijst’. Je vindt deze op www.rvo.nl. De uitzondering van de ‘gewone’ (kleinschaligheids)investeringaftrek dat het bedrijfsmiddel niet ter beschikking mag zijn gesteld aan derden, geldt voor de MIA niet. De MIA is daarom ook bij operational lease van toepassing en wordt toegekend aan de leasemaatschappij.

De MIA kent verschillende percentages van de aftrekpost. Welk percentage en welke bovengrens van toepassing is, blijkt uit de milieulijst. Ook blijkt uit de exacte omschrijving in die lijst tot welk investeringsbedrag MIA verleend wordt en of er eventueel willekeurig afgeschreven mag worden. De investering moet binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting worden aangemeld bij de RVO. Daarmee bewaakt RVO de uitputting van het jaarlijks beschikbare budget. Wordt dat overschreden, dan kan deze MIA-regeling gesloten worden.

Mogelijkheden met de milieulijst 2022

In 2022 komt de elektrische bakfiets in aanmerking voor 45% MIA en voor 75% willekeurige afschrijving als deze wordt gebruikt voor het bezorgen van postpakketten of boodschappen of het gescheiden inzamelen van bedrijfsafval. Het gaat daarbij om een bakfiets ‘voorzien van ten minste drie wielen, een voorziening voor het vervoeren van ladingen en elektrische trapondersteuning, waarbij de aanschaf per bakfiets ten minste € 4.000 bedraagt’. De MIA geldt dan ook voor een eventuele aanhangwagen, wisselaccu en oplaadstation.

Verkoop van de fiets

Verkoop je de bedrijfsmiddelen binnen vijf jaar na het begin van het aanschafjaar, dan wordt de investeringsaftrek gedeeltelijk ongedaan gemaakt. Je moet dan een desinvesteringsbijtelling aangeven ter grootte van het percentage dat je bij aanschaf kreeg, vermenigvuldigd met de verkoopprijs.

Heb je vragen over de fiscale regels rondom de fiets van de zaak? Onze belastingadviseurs zetten het graag voor je op een rij. Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Fiets van de zaak: slot of reparatie belast of onbelast
Heeft jouw werknemer een fiets van de zaak? Houdt er dan rekening mee dat de Belastingdienst vindt dat dat het vergoeden of verstrekken van accessoires die verband houden met een ter beschikking gestelde fiets onbelast zijn. Je kunt hierbij denken aan een extra slot, reparaties of een fietsverzekering.
Lees verder
arrow right
Alles over de fiets van de zaak
In dit nieuwsartikel gaat we in op de fiscale regeling van de fiets van de zaak. Met de komst van de nieuwe regeling in 2020 met een vast bijtellingspercentage van 7%, is er een einde gekomen aan allerlei administratieve ballast. Wat houdt de nieuwe regeling precies in?
Lees verder
arrow right
Btw-vraagstukken
Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Lees verder
arrow right
Beoordelen jaarrekening
Een beoordelingsverklaring kan de oplossing zijn als je meer behoefte hebt aan zekerheid. Daarnaast kun je bij ons terecht voor de verplichte beoordeling. 
Lees verder
arrow right
Accountant
De uitdagingen variëren van zelfstandig relatiebeheer tot het coachen van het team. Het team bestaat uit een mooie mix van enthousiaste young professionals tot ervaren experts. Juist die young professionals willen veel van jou leren. 
Lees verder
arrow right