29 september 2022

Geen anoniementarief bij vertraging afgifte BSN

Een werkgever die een nieuwe werknemer in dienst krijgt, moet uiterlijk op de eerste werkdag gegevens van de werknemer krijgen, zoals het burgerservicenummer (BSN).
Het verstrekken van een BSN, loopt op dit moment vertraging op bij diverse gemeentes. Werkgevers zijn echter verplicht tijdig over het BSN van nieuw personeel te beschikken. De Belastingdienst gaat hier soepel mee om. 

Nieuw personeel

Het aannemen van nieuw personeel brengt een aantal verplichtingen met zich mee. Zo moet je onder meer de identiteit van jouw nieuwe werknemer vaststellen en een kopie van zijn of haar identiteitsbewijs bij de loonadministratie bewaren. Ook moet je beschikken over zijn of haar BSN.

Geen BSN, wat nu?

Door de vertraging bij gemeentes kan het voorkomen dat jouw nieuwe personeelslid nog niet over een BSN beschikt. Normaal gesproken moet je dan het zogenaamde anoniementarief toepassen, maar dit is een dure aangelegenheid. Daarom heeft de Belastingdienst aangekondigd clement op te treden.

Anoniementarief niet toepassen

Kun je aantonen dat je buiten jouw schuld en buiten de schuld van jouw nieuwe werknemer nog niet over zijn of haar BSN beschikt, dan kun je vragen om goedkeuring om het anoniementarief niet toe te passen. Je dient hiertoe per brief of e-mail contact op te nemen met jouw belastingkantoor.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Inlenen personeel: waar moet je op letten?
Leent u wel eens personeel in voor uw onderneming? Dan loopt u het risico op hoge boetes of aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw als u de zaken niet goed geregeld heeft.

Lees verder
arrow right
Behoud van overgangsrecht: 30%-regeling bij werkgeverwijziging
Vanaf 2024 en 2025 zijn er wijzigingen doorgevoerd in de 30%-regeling. Onder het overgangsrecht gelden deze wijzigingen nog niet in 2024. Maar blijft dit overgangsrecht van kracht als de werknemer van werkgever verandert?
Lees verder
arrow right
Sietse Spoelstra

Sietse Spoelstra

Belastingmedewerker

Accountant Den Helder
Twijfel je weleens over de koers die je wilt varen met je bedrijf? Of is het prettig zo nu en dan te kunnen klankborden? Bij Omnyacc Den Helder staan er 70 specialisten voor je klaar. Naast de accountant die voor jou de jaarrekening opstelt en je op breed financieel vlak adviseert, vind je bij ons een team van specialisten die antwoord geeft op al jouw ondernemersvragen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Lees snel verder.
Lees verder
arrow right