16 september 2021

Gezonde lunch en fiscus

Wil je je werknemers voorzien van een gezonde lunch? Je krijgt hiervoor geen extra fiscale faciliteit blijkt uit het eerdere antwoord van staatssecretaris Vijlbrief op Kamervragen. Maar welke mogelijkheden zijn er wel?

Gezonde lunch

De Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van berichten in de pers dat een ondernemer ruim € 22.000 aan belasting moest betalen omdat hij zijn personeel van een gratis gezonde lunch voorzag. De ondernemer had de gezonde lunch als onbelaste arbovoorziening willen aanmerken, maar die vlieger ging niet op.

Bestaande tegemoetkomingen

In de antwoorden op de Kamervragen verwijst de staatssecretaris naar het feit dat de fiscale wetgeving al een aantal tegemoetkomingen kent voor gezonde lunches. Zo kunnen tussendoortjes in de vorm van groente en fruit belastingvrij worden verstrekt en hoeft een gratis lunch slechts gewaardeerd te worden op een vast bedrag van € 3,35, ook als de werkelijke waarde hoger is.

Werkkostenregeling

Daarnaast verwijst de staatssecretaris naar de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Door deze te benutten kan de lunch ook belastingvrij aan de werknemer worden verstrekt. Pas als de vrije ruimte wordt overschreden, betaalt de werkgever 80% eindheffing.

Geen Arbo-voorziening

Een gezonde lunch is in fiscaal opzicht geen arbovoorziening en dus niet vrijgesteld. De fiscale vrijstelling is bedoeld voor arbovoorzieningen waarin de werkgever moet voorzien. Te denken valt aan schoenen met stalen neuzen voor in de bouw.

Heb je vragen over de vrijstelling voor arbovoorzieningen? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Btw-vraagstukken
Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Lees verder
arrow right
Online borrel in werkkostenregeling?
Ook in deze tijd wordt er door het coronavirus weer veel thuisgewerkt. Hoe zit het fiscaal als je iets extra's wilt doen voor je werknemers? Denk bijvoorbeeld aan een online borrel.
Lees verder
arrow right
Salarisadministratie
Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Lees verder
arrow right
Accountant Hoorn
Ben jij op zoek naar een accountant of adviseur die je kan helpen in elke fase van het ondernemerschap? Dan ben je bij Omnyacc Hoorn aan het juiste adres. Onze accountants kunnen je helpen bij het starten van je onderneming, in de groeifase bij het aantrekken van personeel, arbodienstverlening en verzuim, bij de administratie of fiscale zaken, maar ook bij het overdragen van je bedrijf en je pensioen. Wij doen alles om jou als ondernemer zo goed mogelijk bij te staan. Wil je meer weten over Omnyacc Hoorn? Lees dan snel verder.
Lees verder
arrow right
Isabelle Poortvliet-Ignatius

Isabelle Poortvliet-Ignatius

Junior casemanager verzuim