13 april 2022

Giftenaftrek voor vrijwilligers, wanneer kan dit?

Als vrijwilliger kan je soms vanwege het vrijwilligerswerk giften aftrekken in jouw aangifte inkomstenbelasting. Hiervoor geldt wel een aantal voorwaarden. Welke zijn dit?

Vrijwillig afzien van vrijwilligersvergoeding

Als je recht hebt op een vrijwilligersvergoeding, kun je deze misschien als gift aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting. Voorwaarde hiervoor is onder meer dat je door een regeling van de instelling recht hebt op de vergoeding, maar daar vrijwillig van afziet.

Let op!

De instelling waarvoor het vrijwilligerswerk wordt verricht moet ook bereid én in staat zijn om je de vrijwilligersvergoeding daadwerkelijk te betalen. Heeft de instelling onvoldoende financiële middelen hiervoor, dan kan de vrijwilligersvergoeding alsnog niet als gift afgetrokken worden.

Andere voorwaarden voor de giftenaftrek

Een andere voorwaarde is dat de instelling - waarvoor het vrijwilligerswerk wordt verricht - een ANBI of culturele ANBI is. Deze instelling moet aan jou een verklaring geven dat vrijwilligerswerk is gedaan.

Let op!

Alleen als voldaan is aan álle voorwaarden, kan de vrijwilligersvergoeding als gift in aftrek komen. In de praktijk blijkt dit weleens mis te gaan.

Gemaakte kosten als gift aftrekken

Maak je kosten voor het vrijwilligerswerk? Dan kun je deze kosten soms als gift in aftrek brengen.

Dat kan als je de kosten niet vergoed kan krijgen of hier vrijwillig van afziet. Het moet wel gaan om kosten die volgens maatschappelijke opvattingen vergoed behoren te worden. Denk hierbij aan reiskosten, portokosten, kosten voor papier, autokosten et cetera.

Tip!

Voor autokosten geldt een vast bedrag van € 0,19 per kilometer. Wordt per taxi gereisd, dan mogen de werkelijke kosten in aanmerking genomen worden.

Als je afziet van de vrijwilligersvergoeding én kosten maakt, komen deze kosten alleen in aftrek voor zover deze hoger zijn dan de vrijwilligersvergoeding.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Onbelaste vrijwilligersvergoeding onveranderd in 2022
Ontvang je een vrijwilligersvergoeding? Vanaf 1 januari 2022 blijft de maximale onbelaste vrijwilligersvergoeding gelijk, namelijk € 180 per maand en € 1.800 per jaar. Onder welke voorwaarden mag je deze vergoeding verstrekken?
Lees verder
arrow right
ANBI vrijwilligersverklaring beschikbaar
Verricht je als vrijwilliger werkzaamheden bij een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)? Als je afziet van je beloning kun je dit bedrag als gift aftrekken van je inkomen. Wel is het dan vereist dat de ANBI een vrijwilligersverklaring invult. De verklaring is beschikbaar op de site van de Belastingdienst.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Casemanager Taakdelegatie
Ken jij de Wet Verbetering Poortwachter tot in de detail en ben je helemaal thuis in verzuimbeleid? Werk je graag samen met bedrijfsarts en casemanager om samen de inzetbaarheid van de werknemers van de relaties van Omnyacc te verbeteren? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Private investeerders
Private investeerders, participatiemaatschappijen en andere bronnen van geld zijn mogelijk een oplossing.
Lees verder
arrow right