13 december 2024

Handleiding voor betalingsregelingen tijdens coronacrisis

Tijdens de coronacrisis kregen ondernemers de mogelijkheid om bijzonder uitstel van betaling aan te vragen. Ongeveer 400.000 ondernemers maakten hiervan gebruik. De opgebouwde belastingschulden moesten vanaf 1 oktober 2022 binnen maximaal 60 maandtermijnen worden afgelost. De Belastingdienst heeft een speciale handleiding uitgebracht waarin wordt uitgelegd welke opties er zijn als er een achterstand is in de aflossing.

Omvang achterstand

Omdat het van belang is dat ondernemers weten welke achterstand er bestaat met betrekking tot de aflossingsverplichting, kunnen zij dit op de site van de Belastingdienst nagaan. Aan de hand van voorbeelden kunnen ondernemers eenvoudig berekenen wat de omvang van de achterstand is. Ook kunnen ze nagaan welke belastingschulden er nog bestaan die niet onder de betalingsregeling vallen.

Wat te doen bij achterstand?

Bij achterstand in de aflossingsverplichting ontvangen ondernemers eerst een brief. Als de achterstand binnen 14 dagen wordt ingelopen, wordt de betalingsregeling voortgezet. Gebeurt dit niet, dan wordt deze beëindigd en moet de gehele schuld in één keer worden afbetaald. Betreffende ondernemers kunnen hiertegen in beroep gaan. Wordt tijdens de beroepsprocedure de achterstand alsnog ingehaald, dan wordt de betalingsregeling voortgezet.

Mogelijkheden bij achterstand betalingsregeling

Bestaat er een achterstand in de betalingsregeling, dan zijn er nog mogelijkheden om hier een regeling voor te treffen. Zo is er onder voorwaarden een betaalpauze mogelijk of een verlenging van de regeling met maximaal twee jaar.

Mogelijkheden bij achterstand nieuwe verplichtingen

Is er een betalingsachterstand met betrekking tot nieuwe belastingschulden vanaf 1 oktober 2022, dan is soms een betalingsregeling mogelijk bij bijzondere omstandigheden. Om in de betalingsregeling vanwege corona te kunnen blijven, is namelijk vereist dat er geen achterstand mag bestaan voor nieuwe belastingschulden.

Let op!

Ziekte van de ondernemer kan een bijzondere omstandigheid zijn. De hoge energieprijzen zijn dat bijvoorbeeld niet.

Mogelijkheden bij achterstand betalingsregeling én nieuwe verplichtingen

Is er een achterstand in de betalingsregeling, maar ook met betrekking tot nieuwe verplichtingen, onderzoek dan eerst of de nieuwe verplichtingen zijn in te lossen. Voor de betalingsregeling inzake corona zijn namelijk versoepelingen mogelijk, maar alleen als aan nieuwe verplichtingen wel worden voldaan. Alleen als de restschuld van de betalingsregeling inzake corona beperkt is, is het wellicht beter deze restschuld eerst af te lossen. Dan kan namelijk voor de nieuwe verplichtingen mogelijk een nieuwe betalingsregeling worden afgesproken.

Let op!

Als er meerdere schuldeisers zijn of bovengenoemde versoepelingen zijn onvoldoende, dan wordt de ondernemer verwezen naar Geldfit Zakelijk, de KVK of de gemeente om de resterende mogelijkheden te bekijken.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Harde deadline niet-betalers coronabelastingschulden
Deze week is de laatste oproep voor het aflossen van jouw coronabelastingschulden. Heb je een achterstand in de aflossing van deze schulden? Dan heb je nog tot en met 28 augustus 2023 de tijd om het hele bedrag van jouw coronabelastingschulden te betalen. Dit is een harde deadline. Voorkom invorderingsmaatregelen en bijkomende (veelal hoge) kosten.
Lees verder
arrow right
Invorderingsrente op coronabelastingschulden
Heb je voor jouw bedrijf tijdens de coronacrisis tijdelijk de belastingschulden uitgesteld? Dan kan het financieel aantrekkelijk zijn om jouw coronabelastingschulden versneld af te gaan lossen. De invorderingsrente was tijdelijk verlaagd naar 0,1%. De rente is ondertussen al weer 2% en wordt vanaf 1 juli 3%.
Lees verder
arrow right
Achterstand aflossing coronabelastingschulden? Kom in actie
Heb je tijdens de coronacrisis de betaling van belastingschulden tijdelijk uitgesteld? Sinds 1 oktober 2022 moet je deze schulden gaan aflossen. Voldoe je niet aan de voorwaarden? Dan trekt de Belastingdienst vanaf 13 juni 2023 de betalingsregeling in.
Lees verder
arrow right