8 februari 2022

Hypotheekrenteaftrek komende jaren

De komende jaren verminderd het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Hierover is niets opgenomen in het coalitieakkoord, maar hiervoor zijn al eerder verschillende maatregelen genomen.

Afbouw maximaal aftrektarief

Zo vindt al jaren een afbouw plaats van het belastingtarief waartegen de hypotheekrente kan worden afgetrokken. Zo is de hypotheekrente in 2022 nog maar aftrekbaar tegen maximaal 40%. In 2023 vindt verdere verlaging plaats naar een maximale aftrek van 37,05%.

Tip!

Om de pijn van deze verlaging enigszins te compenseren is het eigenwoningforfait ook verlaagd. In 2022 bedraagt dit voor woningen met een waarde vanaf € 75.000 0,45%. In 2023 vindt nog een verdere verlaging plaats naar 0,40%.

Afbouw Hillenaftrek

Tot en met 2018 betaalde een belastingplichtige geen belasting in box 1 over zijn eigen woning als de aftrekbare hypotheekrente lager was dan het eigenwoningforfait. De belastingplichtige mocht dan namelijk een bedrag ter grootte van het verschil tussen het eigenwoningforfait en de hypotheekrente extra in aftrek brengen, zodat hij uitkwam op per saldo nul. Deze regeling, ook wel Hillenaftrek genoemd, wordt al vanaf 2019 met 3,33% per jaar afgebouwd. Dit betekent dat in 2022 nog 86,67% van het hiervoor beschreven verschil aftrekbaar is.

Let op!

De komende jaren wordt de Hillenaftrek nog verder verlaagd met 3,33% per jaar.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Wanneer hypotheek in box 3?
Ben je woningeigenaar? Dan is jouw woning belast in box 1 en kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Soms kun je jouw hypotheek echter beter onderbrengen in box 3. Hoezo eigenlijk?
Lees verder
arrow right
De Hoornse wensboom
In deze bijzondere tijd willen wij van Omnyacc in samenwerking met Voor een mooie stad de lach op het gezicht toveren bij zoveel mogelijk mensen! Dit willen wij doen door wensen in vervulling te laten gaan. Iedereen kan een wens achterlaten tot en met 8 januari. In het nieuwe jaar gaan we zoveel mogelijk wensen uit laten komen. Andere ondernemers en particulieren kunnen ook meedoen als wensvervuller. Doe jij ook mee?
Lees verder
arrow right
Strategisch personeelsbeleid
Breng jouw personeelswensen in kaart met strategisch personeelsbeleid. Dit helpt om zo effectief mogelijk gebruik te maken van de talenten van jouw personeel.
Lees verder
arrow right
Petra de Wit

Petra de Wit

Relatiebeheerder

Fiscale bijeenkomst Texel
Op woensdagavond 15 november 2023 verzorgen wij een fiscale bijeenkomst met actuele ontwikkelingen en nuttige tips. Tijdens deze avond passeren diverse fiscale ontwikkelingen de revue en worden andere belangrijke belastingonderwerpen besproken waar je (mogelijk) mee te maken krijgt. Uiteraard wordt er ook ingegaan op de ontwikkelingen naar aanleiding van het Belastingplan 2024. Kom jij ook?
Lees verder
arrow right