Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

24 november 2021

Wanneer hypotheek in box 3?

Ben je woningeigenaar? Dan is jouw woning belast in box 1 en kom je in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Soms kun je jouw hypotheek echter beter onderbrengen in box 3. Hoezo eigenlijk?

Woning en hypotheek in box 1

Dat jouw woning in box 1 zit, betekent onder meer dat je hierover jaarlijks belasting betaalt via het eigenwoningforfait. Een deel van de WOZ-waarde, in 2022 in de meeste gevallen 0,45%, moet je daardoor bij jouw inkomen tellen. Daar mag je de betaalde hypotheekrente echter weer van aftrekken.

Hypotheekrente laag

De hypotheekrente staat al jaren op een historisch laag peil. De aftrek zet voor veel bezitters van een eigen woning dan ook nauwelijks meer zoden aan de dijk. Bovendien is de hypotheekrente volgend jaar nog maar aftrekbaar tegen maximaal 40% en vanaf 2023 tegen maximaal 37,05%. Ook hierdoor is het voordeel van de aftrek nog maar beperkt.

Overbrengen naar box 3?

Als je de hypotheekschuld overbrengt naar box 3, is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar in box 1. Daar staat tegenover dat de hypothecaire schuld jouw vermogen in box 3 vermindert. Met name als je veel vermogen bezit, bespaar je hierdoor aanzienlijk aan te betalen belasting in box 3. In 2022 tot maximaal 1,71% van jouw hypothecaire schuld. Dat is vaak meer dan je extra betaalt in box 1 vanwege het verlies van de aftrek van de hypotheekrente.

Overbrengen kan niet zomaar

Het overbrengen van jouw hypothecaire schuld kan echter niet zomaar. Deze schuld moet namelijk verplicht in box 1 worden ondergebracht, tenzij je niet meer aan de fiscale voorwaarden voldoet. Als je jouw hypothecaire lening aflost en pas minstens twee jaar later weer opneemt, voldoe je niet meer aan de fiscale voorwaarden voor aftrek van de hypotheekrente. De lening is dan namelijk niet meer bedoeld voor de aankoop of verbouwing van een woning en verhuist dan automatisch naar box 3.

Hypotheek vanaf 2013 eenvoudiger naar box 3

Dateert jouw hypotheek echter van ná 2012, dan is het eenvoudiger jouw schuld naar box 3 te transporteren. Bijvoorbeeld door met jouw bank af te spreken dat je jouw hypothecaire lening niet in 30 jaar aflost, maar in 31 jaar. Ook dan voldoe je namelijk niet meer aan de fiscale voorwaarden.

Laat je adviseren

Zoals blijkt is het niet eenvoudig jouw hypothecaire schuld naar box 3 te verplaatsen en is de medewerking van jouw geldschieter vereist. Laat je daarom vooraf goed adviseren door een van onze adviseurs.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

In 2022 wijzigingen in belastingheffing eigen woning

In 2022 wijzigingen in belastingheffing eigen woning

21-10-2021

In 2022 vinden er een aantal wijzigingen plaats in de belastingheffing rondom de eigen woning. Dit is bekend gemaakt in het Belastingplan op Prinsjesdag.
Vakantiewoning en fiscus 2021

Vakantiewoning en fiscus 2021

15-09-2021

Ben je van plan om een vakantiewoning te kopen in Nederland? Houd er dan rekening mee dat er fiscale regels zijn voor de aankoop en het gebruik hiervan. Je kunt hierbij denken aan inkomstenbelasting, onroerendezaakbelasting en mogelijk ook overdrachtsbelasting, omzetbelasting en forensenbelasting.
Btw-vraagstukken

Btw-vraagstukken

Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Begeleiden belastingcontrole

Begeleiden belastingcontrole

Staat de Belastingdienst binnenkort bij jou op de stoep voor een controle? Dat kan, want per jaar controleren zij tienduizenden ondernemers.
25 tips HRM-beleid

25 tips HRM-beleid

25 tips voor een goed HRM-beleid voor jou op een rij