20 oktober 2021

In 2022 wijzigingen in belastingheffing eigen woning

In 2022 vinden er een aantal wijzigingen plaats in de belastingheffing rondom de eigen woning. Dit is bekend gemaakt in het Belastingplan op Prinsjesdag.

Aftrek hypotheekrente verder beperkt

Vanaf 2022 kan de hypotheekrente nog maar worden afgetrokken tegen een tarief van maximaal 40%. Momenteel is dat nog tegen maximaal 43%. Alleen degenen met een belastbaar inkomen van € 69.398 of meer worden hierdoor getroffen.

Eigenwoningforfait daalt

Woningeigenaren moeten jaarlijks een percentage van de WOZ-waarde van de woning bij hun inkomen tellen, het zogenaamde eigenwoningforfait. Dit jaar bedraagt het eigenwoningforfait voor de meeste woningen 0,5%, volgend jaar 0,45%.

Let op!

Voor woningen met een WOZ-waarde van meer dan € 1.100.000 bedraagt het eigenwoningforfait over het meerdere van de WOZ-waarde boven € 1.100.000 2,35%. Dit blijft in 2022 ongewijzigd.


Netto effect verschillend

Wat het lagere eigenwoningforfait per saldo oplevert, verschilt per belastingplichtige. Gemiddeld stegen de woningprijzen in 2020 namelijk 7,8%, maar dit percentage verschilt sterk per gemeente en per type woning.


Vermindering 'Hillen-aftrek'

Betaal je geen of weinig rente omdat je een geringe hypotheekschuld heeft, dan is jouw eigenwoningforfait meestal hoger dan de aftrekbare hypotheekrente. Je hebt dan recht op een extra aftrek omdat je geen of een kleine eigenwoningschuld hebt. Dit wordt ook wel Hillen-aftrek genoemd. In 2022 heb je nog recht op een aftrek van 86,67% van het verschil tussen jouw eigenwoningforfait en de aftrekbare hypotheekrente. Dit jaar was dat nog 90%.


Vragen?

Heb je vragen over de wijzigingen in de belastingheffing rond de eigen woning? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Top 10 Belastingplan 2021
Op de derde dinsdag van september, ook wel Prinsjesdag genoemd, zijn de plannen van het kabinet voor 2021 gepresenteerd. In dit nieuwsartikel zetten wij de top 10 fiscale voorstellen uit het Belastingplan 2021 voor je op een rij. 
Lees verder
arrow right
Miljoenennota
Ben jij benieuwd naar de belangrijkste plannen van het kabinet voor volgend jaar? Op Prinsjesdag wordt de Miljoenennota gepresenteerd. Hier vind je een uitgebreide samenvatting.
Lees verder
arrow right
Eigen woning 2021
Welke fiscale regels voor de eigen woning voor jou van toepassing zijn is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hoe het zit met de eigenwoninglening, de renteaftrek en versoepelingen vanwege corona omtrent het betalen van je hypotheek? Je leest het in dit artikel. 
Lees verder
arrow right
Applicatiebeheerder
Ben jij de persoon die altijd paraat staat om je collega's te helpen bij IT-vraagstukken en hen helpt om efficiënter te werken? Bij Omnyacc willen wij ons team uitbreiden met een applicatiebeheerder die niet alleen geïnteresseerd is in technologie, maar ook in het verbeteren van onze processen en het ondersteunen van onze teams. Met vestigingen verspreid over Den Helder, Heerhugowaard, Leeuwarden, Schagen en Texel bieden we een dynamische werkomgeving waarin jouw vaardigheden volledig tot hun recht kunnen komen. Wil jij deel uitmaken van ons team en meewerken aan het versterken van onze organisatie? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Lees verder
arrow right
Toekomstgesprek
Wil jij ook overzicht in één oogopslag? Maak jouw toekomstvisie inzichtelijk door visueel denken, strategisch tekenen en bedrijfskundig advies.
Lees verder
arrow right
Relatiebeheerder
Omnyacc Leeuwarden is sterk aan het groeien, waardoor de uitdagingen blijven komen. Ontwikkeling is een dagelijks onderdeel van jouw werkdag.
Lees verder
arrow right