Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

IJsje van de zaak helaas niet voor thuiswerkers

Na alle mooie dagen die geweest zijn, kunnen we ook de komende dagen nog tropische temperaturen verwachten. Wil je ook dat jouw werknemers het hoofd koel houden? Diegenen die nu bij je op de zaak werken trakteer je misschien wel een op een ijsje van de zaak. Mag dit ook voor medewerkers die thuis aan het werk zijn?

Consumpties vrijgesteld

Een drankje of ijsje van de zaak is in principe loon, maar als consumptie specifiek vrijgesteld van belastingheffing. Het gaat dan wel om het drankje of ijsje dat je op de werkplek verstrekt.


Thuiswerkers hebben pech

De thuiswerkers kun je dus helaas niet van een onbelast drankje of ijsje voorzien. Dit is alleen anders als de thuiswerker over een werkkamer beschikt met een eigen ingang en eigen sanitair én je met de thuiswerker een huurovereenkomst over het gebruik van deze werkkamer hebt afgesloten.

Vergoeding belast

Je mag een drankje of ijsje belastingvrij verstrekken, maar niet vergoeden. Doe je dit toch, dan is de vergoeding belast bij de werknemer.

Beperkt aftrekbaar

De kosten van een verstrekt drankje of ijsje zijn onbelast voor jouw personeel en voor jou deels aftrekbaar. Voor ondernemers in de inkomstenbelasting is dit in beginsel voor 80%, voor ondernemers met een bv voor 73,5%.

Let op! Heb je de consumptie vergoed, dan is deze belast bij de werknemer en daarom bij jou voor 100% aftrekbaar. De vergoeding wordt dan namelijk aangemerkt als loonkosten.

Werkkostenregeling

Je kunt een belaste consumptie voor de werknemer onbelast houden door deze onder te brengen in de WKR. Een vergoeding, dus ook die voor de thuiswerker, blijft dan voor de werknemer toch onbelast. Bovendien is de vergoeding voor jou 100% aftrekbaar. Je betaalt wel 80% eindheffing, als het totaal aan vergoedingen en verstrekkingen dit jaar boven de zogenaamde ‘vrije ruimte’ uitkomt.

Let op! De vrije ruimte is dit jaar, juist met het oog op de coronacrisis, tijdelijk verhoogd. De vrije ruimte bedraagt in 2020 3% van jouw loonsom tot € 400.000. Bij een hogere loonsom is de vrije ruimte over het meerdere 1,2%.

Werkkostenregeling en de coronacrisis

Wil je meer weten over de wijzigingen in 2020 wat betreft de werkkostenregeling? Bekijk hier de wijzigingen op een rij.

Gerda Flierboom

Secretaresse

Overdragen

Begin op tijd met de voorbereidingen want het verkoopklaar maken van jouw onderneming neemt enkele jaren in beslag.

Martijn Laan

Assistent-accountant

Marco Bakker

Belastingadviseur

Salarisadministratie

Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.

Assistent-account met gevoel voor automatisering

  • Zwaagdijk
  • 32-40 uur
  • opleiding accountancy of bedrijfseconomie