Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

9 juni 2020

Inkomsten Airbnb belast?

Een woning of kamer verhuren via Airbnb is wereldwijd een populaire manier om een centje bij te verdienen. Maar worden deze inkomsten in Nederland belast?

Airbnb

Via Airbnb verhuren met name particulieren hun woning of kamers aan toeristen die niet op zoek zijn naar een standaard hotel. Inmiddels zijn er ook andere organisaties die hierin een bemiddelende rol spelen, maar Airbnb is het meest bekend.

Tuinhuisje verhuurd

In Nederland is al jaren discussie over de vraag of deze inkomsten uit verhuur belast zijn. Rechtbank Noord-Holland en het gerechtshof Amsterdam beslisten tot nu toe in het voordeel van een belastingplichtige die met de verhuur van zijn tuinhuisje in een jaar ruim € 3.500 verdiende. Daarop stapte de fiscus naar de Hoge Raad.

Adviseur acht inkomsten wel belast

Voordat een zaak door de Hoge Raad wordt behandeld, brengt de adviseur van de Hoge Raad hierover advies uit. In dit onlangs verschenen advies blijkt de adviseur van mening te zijn dat de inkomsten wel belast zijn.

Deel van een woning belast?

De adviseur geeft aan dat naar zijn mening ook de verhuur van een deel van de eigen woning belast is en niet alleen de verhuur van de gehele woning. Ook behoort naar zijn mening het tuinhuisje tot de woning. Daarom dienen de opbrengsten naar zijn mening dan ook belast te zijn.

Wat doet de Hoge Raad?

Of de Hoge Raad het advies van zijn adviseur volgt, is nog even afwachten. Dit gebeurt meestal wel, maar niet altijd. De adviseur geeft ook aan dat de belastbaarheid het meest spoort met de bedoeling van de wetgever, maar het is de vraag of ook de Hoge raad deze mening deelt.

Inkomsten aangeven?

Heb jij ook inkomsten uit de verhuur van jouw woning of kamers via bijvoorbeeld Airbnb, geef dan 70% ervan aan in box 1, zoals naar de mening van de Belastingdienst vereist is. Maak wel gelijk bezwaar tegen uw aangifte, zodat je de uitspraak van de Hoge Raad kunt afwachten zonder dat jouw rechten verloren gaan.

Neem voor vragen gerust contact met ons op. Agro: vraag jouw kennisvoucher tijdig aan

Agro: vraag jouw kennisvoucher tijdig aan

28-05-2021

Vanaf 31 mei kun je een advies- óf cursusvoucher aanvragen bij RVO. Aanvragen worden toegewezen op volgorde van binnenkomst.
Financieel administratief medewerker

Financieel administratief medewerker

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • Opleiding bedrijfsadministratie
Accountant RA

Accountant RA

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • RA opleiding
Accountant Zwaagdijk

Accountant Zwaagdijk

Ben je benieuwd of je het maximale haalt uit jouw financiële administratie, of je genoeg doet aan verzuimpreventie of hoe jij er financieel voor staat wanneer je met pensioen gaat? Onze accountants en specialisten kunnen je adviseren en ondersteunen in elke fase van het ondernemerschap. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal, denken met je mee en proberen samen met jou alles uit jouw onderneming te halen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
RVV Verduurzaming vanaf 1 juli 2021 open

RVV Verduurzaming vanaf 1 juli 2021 open

07-06-2021

Ben je een verhuurder met meer dan 50 sociale huurwoningen? En wil je graag verduurzamen? Let dan op, want de Regeling Vermindering Verhuurderheffing Verduurzaming (RVV Verduurzaming) gaat per 1 juli 2021 weer open. Er is € 150 miljoen beschikbaar. De regeling biedt fiscaal voordeel bij het verduurzamen van sociale huurwoningen in heel Nederland.
Zorgbonus 2021 aanvragen vanaf 15 juni

Zorgbonus 2021 aanvragen vanaf 15 juni

16-06-2021

Ben je een werkende in de zorg? Vanwege de uitzonderlijke prestatie die je hebt verricht door de komst van corona kom je in aanmerking voor een zorgbonus. Zorgaanbieders en pgb-budgethouders kunnen vanaf 15 juni de zorgbonus voor 2021 aanvragen.