17 september 2024

Invloed zorgpremie op box 3: Vooruitbetaald of nog te betalen?

Het moment waarop je de zorgverzekering premie betaalt, kan invloed hebben op je vermogenspositie in box 3 op 1 januari. Wat betekent dit voor reeds betaalde of nog te betalen zorgpremies?

Vooruitbetaalde premie zorgverzekering

Als je straks vóór 1 januari 2025 uw premie zorgverzekering voor het jaar 2025 betaalt, staat dit bedrag niet meer op uw bankrekening. Aan de Belastingdienst is gevraagd of je deze vooruitbetaalde premie dan als overige bezitting moet opnemen voor jouw box 3-heffing op 1 januari 2025. Dat hoeft niet. Dit betekent dat het voor jouw box 3-heffing mogelijk aantrekkelijk kan zijn om jouw premie zorgverzekering voor het jaar 2025 vóór 1 januari 2025 te betalen.

Nog te betalen premie zorgverzekering

Betaal je jouw premie zorgverzekering voor het jaar 2025 ná 1 januari 2025, dan kan je deze nog te betalen premie niet als schuld in aanmerking nemen voor uw box 3-heffing op 1 januari 2025, aldus de Belastingdienst.

Let op!

Deze standpunten gaan alleen over de vooruitbetaalde en nog te betalen premie zorgverzekering. Je kan deze dus niet één op één toepassen op andere vooruitbetalingen of nog te betalen bedragen. Heb je hier vragen over, overleg dan met een van onze adviseurs.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Update: Box 3-heffing tot 2022 en vanaf 2023
Op 6 juni 2024 oordeelde de Hoge Raad dat nader rechtsherstel geboden moet worden als het werkelijke rendement van het box 3-vermogen lager is dan de volgens de regelgeving berekende fictieve box 3 rendement (hierna: forfaitair rendement).
Lees verder
arrow right
Nieuw box 3-stelsel met werkelijk rendement per 2027?
Om het nieuwe box 3-stelsel op basis van werkelijk rendement per 2027 te kunnen invoeren, moet dit wetsvoorstel uiterlijk eind juni 2024 in de ministerraad worden besproken. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die de regering verzoekt om de invoering van het nieuwe box 3-stelsel door te zetten.
Lees verder
arrow right
Ontwikkelingen rondom box 3-heffing
Heb je box 3-vermogen opgenomen in je aangifte inkomstenbelasting voor de jaren tot en met 2023? De verwachting is dat de Hoge Raad in augustus/september een uitspraak zal doen over box 3. Ter voorbereiding op deze uitspraken ontwikkelt de Belastingdienst alvast een digitaal formulier genaamd 'opgaaf werkelijk rendement'.
Lees verder
arrow right