29 mei 2024

Nieuw box 3-stelsel met werkelijk rendement per 2027?

Om het nieuwe box 3-stelsel op basis van werkelijk rendement per 2027 te kunnen invoeren, moet dit wetsvoorstel uiterlijk eind juni 2024 in de ministerraad worden besproken. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die de regering verzoekt om de invoering van het nieuwe box 3-stelsel door te zetten.

Hoofdregel toekomstige box 3: vermogensaanwasbelasting

Hoofdregel in het voorgestelde nieuwe box 3-stelsel is om het totale werkelijke rendement in box 3 te belasten volgens een vermogensaanwasbelasting. Dit houdt in dat ook de niet-gerealiseerde waardeontwikkeling van het vermogen in een jaar in box 3 belast wordt.

Uitzonderingen onder vermogenswinstbelasting

Er zijn ook uitzonderingen voorgesteld. Zo worden onroerende zaken en aandelen in innovatieve startups en scale ups in het voorstel belast volgens een vermogenswinstbelasting. Dit betekent dat alleen bij realisatie (bijvoorbeeld bij verkoop) de vermogenswinst in box 3 belast wordt.

2027?

Om de beoogde ingangsdatum van 1 januari 2027 te kunnen halen, moest nog in mei beslist worden of de procedure voor het nieuwe box 3-stelsel kon worden voortgezet. Dit zou eigenlijk beslist worden na een debat op 22 mei. Dit debat is echter uitgesteld naar 11 juni. Om die reden is een motie ingediend waarin de regering verzocht wordt om het voorbereidingsproces voort te zetten. Nu de Tweede Kamer deze motie op 28 mei 2024 heeft aangenomen, kan de regering door met dit voorbereidingsproces en lijkt invoering per 1 januari 2027 dus nog mogelijk.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Ontwikkelingen rondom box 3-heffing
Heb je box 3-vermogen opgenomen in je aangifte inkomstenbelasting voor de jaren tot en met 2023? De verwachting is dat de Hoge Raad in augustus/september een uitspraak zal doen over box 3. Ter voorbereiding op deze uitspraken ontwikkelt de Belastingdienst alvast een digitaal formulier genaamd 'opgaaf werkelijk rendement'.
Lees verder
arrow right
Advies AG: Rechtsherstel en werkelijk rendement in box 3
De Advocaat-generaal (AG) Pauwels heeft de Hoge Raad geadviseerd over de interpretatie van het concept 'werkelijk behaald rendement'. Daarnaast heeft hij ook zijn advies gegeven over de relevantie van dit begrip na de implementatie van de Wet rechtsherstel box 3.
Lees verder
arrow right
Wijzigingen bedrijfsopvolgingsregeling en doorschuifregeling vanaf 2025
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de doorschuifregeling (DSR) bij schenken en erven worden vanaf 2025 aangepast. Sommige wetswijzigingen zijn eind 2023 al ingevoerd, en op Prinsjesdag zijn extra wijzigingen voorgesteld. Wat zijn de fiscale gevolgen voor bedrijfsopvolging?
Lees verder
arrow right
Vergeten persoonsgebonden aftrek: wat nu?
Een persoonsgebonden aftrekpost kun je aftrekken van je inkomen. Als je de volledige aftrekpost niet kunt verrekenen, wordt het resterende bedrag doorgeschoven naar volgende jaren. Maar wat gebeurt er als je dit restant vergeet af te trekken? Wanneer verloopt dit dan?
Lees verder
arrow right
Rik Hoogterp

Rik Hoogterp

Belastingadviseur