Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

16 juli 2020

Wanneer moet je invorderingsrente betalen?

Je moet invorderingsrente betalen als je een belastingaanslag niet op tijd betaalt. De rente wordt vastgesteld bij de beschikking. Gebeurt dit niet? Dan hoef je de invorderingsrente niet te betalen. Dit heeft de rechtbank Noord-Nederland bepaalt.  

Wanneer invorderingsrente betalen?

Je betaalt invorderingsrente als je na de uiterste betaaldatum van de aanslag nog een bedrag moet betalen. Dit geldt ook als je uitstel van betaling hebt gekregen.

Let op!

Vanwege de coronacrisis bedraagt de invorderingsrente tijdelijk slechts 0,01% in plaats van 4%. Deze verlaging is in ieder geval tot 1 oktober 2020 van kracht.

Ontslagvergoeding belast

In een procedure bij genoemde rechtbank ging het over verschuldigde invorderingsrente over een aanslag inkomstenbelasting. Vanwege een geschil was de aanslag te laat betaald. Daarom moest, naast de aanslag, ook invorderingsrente betaald worden.

Geen beschikking

De betreffende belastingplichtige kreeg wel verzoeken de invorderingsrente te betalen, maar de beschikking waarop deze rente gebaseerd was, ontbrak. Volgens de rechter kon daarom niet gecontroleerd worden hoe de rente was berekend en of wel vermeld was dat tegen de invorderingsrente bezwaar en beroep mogelijk was.

Prullenbak

Volgens de rechter was de beschikking dermate van belang dat, nu deze ontbrak, geen invorderingsrente berekend kon worden. De inspecteur werd dan ook in het ongelijk gesteld.

Heb je vragen over invorderingsrente? Wij adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op.  

Exact

Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen

Loon doorbetalen bij verplichte quarantaine na vakantie?

15-07-2020

Het is volop zomervakantie. Maar hoe zit het met werknemers die op vakantie gaan naar een vakantieland waar code geel is afgekondigd? Wat als je werknemers ziek worden of in quarantaine moeten. Moet jij als werkgever dan wel of niet het loon doorbetalen? Je leest er meer over in ons artikel.

Herfinancieren

Het optimaliseren van een financieringsstructuur, oftewel herfinancieren, gebeurt steeds vaker.

iMUIS

Met iMUIS heb je overzicht en grip op jouw financiën.