16 juli 2020

Wanneer moet je invorderingsrente betalen?

Je moet invorderingsrente betalen als je een belastingaanslag niet op tijd betaalt. De rente wordt vastgesteld bij de beschikking. Gebeurt dit niet? Dan hoef je de invorderingsrente niet te betalen. Dit heeft de rechtbank Noord-Nederland bepaalt.  

Wanneer invorderingsrente betalen?

Je betaalt invorderingsrente als je na de uiterste betaaldatum van de aanslag nog een bedrag moet betalen. Dit geldt ook als je uitstel van betaling hebt gekregen.

Let op!

Vanwege de coronacrisis bedraagt de invorderingsrente tijdelijk slechts 0,01% in plaats van 4%. Deze verlaging is in ieder geval tot 1 oktober 2020 van kracht.

Ontslagvergoeding belast

In een procedure bij genoemde rechtbank ging het over verschuldigde invorderingsrente over een aanslag inkomstenbelasting. Vanwege een geschil was de aanslag te laat betaald. Daarom moest, naast de aanslag, ook invorderingsrente betaald worden.

Geen beschikking

De betreffende belastingplichtige kreeg wel verzoeken de invorderingsrente te betalen, maar de beschikking waarop deze rente gebaseerd was, ontbrak. Volgens de rechter kon daarom niet gecontroleerd worden hoe de rente was berekend en of wel vermeld was dat tegen de invorderingsrente bezwaar en beroep mogelijk was.

Prullenbak

Volgens de rechter was de beschikking dermate van belang dat, nu deze ontbrak, geen invorderingsrente berekend kon worden. De inspecteur werd dan ook in het ongelijk gesteld.

Heb je vragen over invorderingsrente? Wij adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op.  

Junior Aangiftemedewerker
Belastingadviseur Vincent gaat je alle fijne kneepjes van het vak leren. Zo draag jij actief bij aan de ontwikkeling van de fiscale praktijk.
Lees verder
arrow right
Fiscale bijeenkomst Hoorn
Op donderdagmiddag 14 november 2024 verzorgen wij een fiscale bijeenkomst met actuele ontwikkelingen en nuttige tips. Tijdens deze middag passeren diverse fiscale ontwikkelingen de revue en worden andere belangrijke belastingonderwerpen besproken waar je (mogelijk) mee te maken krijgt. Uiteraard wordt er ook ingegaan op de ontwikkelingen naar aanleiding van het Belastingplan 2025. Kom jij ook?
Lees verder
arrow right
SDE++ subsidie later aanvragen
Ondernemers kunnen de subsidie SDE++ dit jaar een maand later aanvragen dan voorgaande jaren. De startdatum voor een aanvraag is doorgeschoven naar 7 oktober 2025 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Lees verder
arrow right
Privégebruik motor van de zaak: zo zit het fiscaal
Steeds meer werknemers kiezen voor een motor van de zaak, bijvoorbeeld om files te vermijden. Maar hoe zit het fiscaal met het privégebruik van zo’n motor? In dit artikel lees je wat je als werkgever moet weten over het bepalen van het voordeel, de eigen bijdrage, en de toepassing van de werkkostenregeling (WKR).
Lees verder
arrow right
Arbodienstverlening
Hoe ga jij om met verzuim? Bij Omnyacc ben je aan het juiste adres voor een gezonde organisatie. Alle specialisten onder één dak.
Lees verder
arrow right