4 juli 2022

Invorderingsrente verhoogd naar 1%

De invorderingsrente is per 1 juli 2022 verhoogd van 0,01 naar 1%. Daarna wordt de invorderingsrente in stappen verhoogd naar uiteindelijk 4%.

Invorderingsrente

Je betaalt invorderingsrente als je na de uiterste betaaldatum nog een bedrag aan belasting moet betalen. Dit geldt ook als je uitstel van betaling hebt gekregen. De periode waarover je invorderingsrente moet betalen, begint op de dag na de uiterste betaaldatum en loopt tot de dag waarop het geld op de rekening van de Belastingdienst is bijgeschreven.

Coronamaatregelen

De verlaging van de invorderingsrente naar 0,01% was een van de maatregelen die het kabinet nam om ondernemers tegemoet te komen vanwege de coronacrisis. De maatregel zou per 1 januari van dit jaar (2022) beëindigd worden, maar omdat er eind vorig jaar opnieuw beperkende maatregelen werden afgekondigd vanwege corona, werd het weer verhogen van de rente naar 1% met een halfjaar uitgesteld.

In stappen naar 4%

Het is de bedoeling dat de rente per 1 januari 2023 verder stijgt naar 2%, per 1 juli 2023 naar 3% en vervolgens per 1 januari 2024 naar 4%.

Eerder aflossen

Tal van ondernemers hebben vanwege de coronacrisis bijzonder uitstel van betaling van belastingschulden gekregen. Deze schulden moeten vanaf 1 oktober van dit jaar in maximaal vijf jaar worden afgelost. Vanwege de oplopende invorderingsrente kan het voor deze ondernemers dus voordeliger zijn deze belastingschulden zo mogelijk eerder af te lossen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Duo-interview Sustenso vs. DeVi-Stairlifts
In het duo-interview tussen Dennis Vroegindeweij van DeViStairlifts en Hans van der Weide van Sustenso hebben we het gehad over grip. En dat niet alleen. In dit duo-interview praten ze verder over het ontstaan van hun bedrijven en de verdere ontwikkeling. Al zijn de bedrijven compleet verschillend, toch zie je gelijk de herkenning als twee ondernemers aan het woord zijn.
Lees verder
arrow right
Stephan van der Stoop

Stephan van der Stoop

Registeraccountant

De Klimop
Van crisishulp tot langdurig verblijf voor kinderen die geïndiceerd zijn met een psychische kwetsbaarheid. Dat biedt De Klimop kinderen van 7 jaar tot en met 18+ sinds 2018. Een unieke zorgbelevening daar staan Jack Bakker (38 jaar) en zijn team van 50 zorgprofessionals voor.
Lees verder
arrow right
Schenken en erven
Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Lees verder
arrow right
Sietse Spoelstra

Sietse Spoelstra

Belastingmedewerker