26 februari 2025

Is de Aof-premie al jaren te hoog?

Er gaan geluiden in de media dat werkgevers al jarenlang te veel Aof-premie betalen. Wat is hier aan de hand?

Aof-premie

Als werkgever betaal je Aof-premie, een premie voor het arbeidsongeschiktheidsfonds, aan de Belastingdienst. Het UWV financiert uit dit arbeidsongeschiktheidsfonds een aantal werknemersverzekeringen, zoals de WAO en ZW-uitkeringen.

Premie te hoog?

In de media klinken geluiden dat werkgevers al jarenlang te veel Aof-premie betalen. Het arbeidsongeschiktheidsfonds zou gebaseerd zijn op een omslagstelsel. Een omslagstelsel houdt in dat de hoogte van de premie afhankelijk is van de verwachte uitgaven die uit het fonds gedaan moeten worden. Er zouden dan eigenlijk geen structurele overschotten in het fonds aanwezig mogen zijn, maar geschat wordt dat het arbeidsongeschiktheidsfonds eind 2025 een vermogen heeft van € 40 miljard.

Initiatief

Er is een initiatief gestart om in een collectieve actie de mogelijk te veel betaalde Aof-premie terug te vorderen van de Belastingdienst. De initiatiefnemers stellen dat ruim 20% van de betaalde Aof-premie onterecht is.

Tegengeluiden

Zowel het UWV als het ministerie van SZW geven aan dat de Aof-premie niet te hoog is. Uit berichtgeving van de Telegraaf volgt dat het UWV stelt dat geen sprake is van een omslagstelsel, maar dat de Staat eind jaren negentig al is overgegaan naar een ander stelsel. Een hoogleraar Fiscale Economie twijfelt of dit zo is, aldus de Telegraaf. De Telegraaf meldt ook dat het ministerie van SZW aangeeft dat het arbeidsongeschiktheidsfonds ook gebruikt mag worden om andere gaten te vullen. Zo is de premie bijvoorbeeld in 2025 ook omhoog gegaan om de geschrapte btw-verhoging op cultuur te dekken.

Wat nu?

Vraag is nu of het verstandig is om aan te sluiten bij dit initiatief. Dit is een afweging die je zelf moet maken. Als je daarover twijfelt, neem dan contact met onze adviseurs op, zodat je daarna een beslissing daarover kan nemen.

Let op!

Weet wel dat de initiatiefnemers een bijdrage vragen voor het aansluiten bij hun initiatief. Het is dus niet kosteloos en de kans op succes is uiteraard niet gegarandeerd. Wil je dat onze adviseurs een procedure starten, dan kan dat uiteraard ook, maar ook daar zijn kosten aan verbonden.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Fiscale aanpak samenwerkingsverband dga met eigen bv in aantocht
Het kabinet werkt aan maatregelen om een fiscale constructie aan te pakken waarbij een directeur-grootaandeelhouder (dga) samenwerkt met zijn eigen bv via een vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv) of maatschap.
Lees verder
arrow right
Geen bijtelling meer voor deel- en hubfietsen van de zaak?
Als werkgever betaal je nu nog bijtelling voor een fiets van de zaak die ook privé gebruikt mag worden. Het kabinet wil dit versoepelen voor deel- en hubfietsen die niet thuis gestald worden. Deze wijziging, bedoeld om zakelijk fietsgebruik te stimuleren, wordt mogelijk opgenomen in het Belastingplan 2026.
Lees verder
arrow right
Alternatieve financieringsvormen 2025
Voor veel mkb-ondernemers is bancaire financiering lastig bereikbaar. Gelukkig zijn er volop alternatieve financieringsvormen beschikbaar, van private investeerders tot crowdfunding, kredietunies en overheidsregelingen zoals de BMKB en innovatiekredieten. Dit artikel geeft een helder overzicht van de mogelijkheden, inclusief praktische tips en aandachtspunten.
Lees verder
arrow right