3 oktober 2022

Kosten naheffing parkeren volgend jaar bijna 10% hoger 

Je ontkomt er niet meer aan: betaald parkeren. Indien je niet of niet op tijd parkeerbelasting betaalt, loop je kans op de naheffing parkeerbelasting. Deze naheffing bestaat uit een bedrag aan te betalen parkeergeld, plus een bedrag ter dekking van de kosten. Dit laatste bedrag stijgt volgend jaar met bijna 10%.

Naheffing plus kosten

Wettelijk is bepaald dat de naheffingsaanslag wordt berekend over een parkeerduur van een uur, tenzij aannemelijk is dat het voertuig langer dan een uur zonder betaling geparkeerd heeft gestaan. Het bedrag aan kosten dat in rekening wordt gebracht, is hiervan vaak een veelvoud. Veel gemeentes gaan daarbij uit van het toegestane maximum bedrag.

Maximum fors omhoog

Het maximum bedrag aan kosten dat gemeentes in 2023 in rekening mogen brengen, stijgt van € 66,50 in 2022 naar € 72,90 in 2023. Dit komt neer op een stijging van ruim 9,6%. De stijging is wettelijk gebaseerd op de consumentenprijsindex.

Gemeentes mogen minder berekenen

In de toelichting bij de verhoging wordt opgemerkt dat gemeentes niet automatisch uit hoeven te gaan van het maximumbedrag en ook minder aan kosten mogen berekenen. Voor zover bekend, komt dit echter nauwelijks voor.

Speciaal voor jou

UITGELICHT!

Naheffing parkeerbelasting mag niet tegen volledig dagtarief
Als jij jouw auto parkeert en geen of te weinig parkeergeld heeft betaald, mag een gemeente jou een naheffing parkeerbelasting opleggen. Let op: de hoogte van die naheffing mag echter niet gebaseerd zijn op het dagtarief dat geldt voor de betreffende parkeerlocatie, als je maximaal een uur hebt geparkeerd.
Lees verder
arrow right
Welk btw-tarief op parkeerdiensten?
Ben je eigenaar van een attractiepark, museum of festival? En bied je hiernaast ook parkeerdiensten aan? Dan moet je hierover btw rekenen. Hoeveel? Over het algemeen is dat het hoge tarief maar onder omstandigheden kan wellicht het lage tarief van toepassing zijn. Wat precies die omstandigheden zijn wordt langzaamaan duidelijker in de jurisprudentie.
Lees verder
arrow right
Privégebruik auto: bewijs uit voorgaande jaren onvoldoende
Wanneer je met een auto van de zaak niet meer dan 500 km per jaar privé rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen. Je moet zelf aantonen onder die grens te blijven. Dat bewijs kun je doorgaans niet leveren door het privégebruik te baseren op cijfers uit eerdere jaren.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2025: tarieven loonbelasting, premies, heffingskortingen en varia
In 2025 is de belastingdruk in de loonbelasting vooral voor werknemers met een middeninkomen lager dan in 2024. Dit is het gevolg van de invoering van een extra tariefschijf.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2025: werkkostenregeling
Met de werkkostenregeling kan een werkgever onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan zijn personeel geven. Zolang deze vergoedingen binnen de vrije ruimte blijven, is daarover geen belasting verschuldigd. Bij overschrijding van de vrije ruimte betaalt de werkgever 80% belasting via de eindheffing. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met de gebruikelijkheidstoets.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2025: pensioenen
De Wet toekomst pensioenen is per 1 juli 2023 ingegaan, maar er geldt wel een overgangsregime voor bestaande pensioenregelingen tot 2028.
Lees verder
arrow right