4 mei 2021

Lager gebruikelijk loon en bewijslast 

Jaarlijks ben je als dga van een bv verplicht om het gebruikelijk loon op te nemen uit de bv. Neem je een lager gebruikelijk loon op dan het wettelijk voorgeschreven gebruikelijk loon? Op wie rust dan de bewijslast?

Hoogte gebruikelijk loon

Het gebruikelijk loon dient te worden vastgesteld op 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking of op het hoogste loon van de werknemers die in dienst zijn bij jouw bv, indien een van deze bedragen meer is dan € 47.000. Is het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking lager dan € 47.000, dan wordt het gebruikelijk loon vastgesteld op dit bedrag.

Bv inactief

Onlangs stond de dga van een bv voor de rechter. De man was halverwege het jaar een tegelhandel begonnen, maar had geen gebruikelijk loon opgenomen. De inspecteur had daarop het gebruikelijk loon op € 30.000 vastgesteld, dus minder dan het wettelijk voorgeschreven minimum van € 47.000.

Vergelijkbare werknemer

De dga voerde aan dat € 30.000 in zijn situatie te veel was. Er zou sprake zijn van structurele verliezen, één van de gronden om een lager gebruikelijk loon vast te kunnen stellen. Hij maakte dit echter niet aannemelijk. Ook kon hij niet aannemelijk maken dat een vergelijkbare werknemer minder zou verdienen.

Bewijslast

Als de inspecteur van mening is dat een hoger loon dan € 47.000 gebruikelijk is, ligt de bewijslast bij hem. In dit geval ging de inspecteur echter uit van een lager loon dan € 47.000. In dat geval ligt de bewijslast bij de belastingplichtige als deze een nog lager gebruikelijk loon bepleit. De dga slaagde niet hierin en dus werd de Belastingdienst in het gelijk gesteld.

Heb je vragen over het gebruikelijk loon en bewijslast? Wij adviseren je graag. Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Gebruikelijk loon lager dan minimum loon bij bijzondere omstandigheden
Als dga moet je jaarlijks een gebruikelijk loon uit de bv opnemen van minimaal € 47.000. Een gebruikelijk loon dat lager is dan het minimum loon is volgens de rechter ook mogelijk. 
Lees verder
arrow right
Verhoging van gebruikelijk loon dga
Ben jij een dga? Zorg dat je op de hoogte bent van de hoogte van het gebruikelijk loon dat een dga jaarlijks verplicht uit de bv dient op te nemen. Het gebruikelijk loon is dit jaar verhoogd naar € 47.000. Vorig jaar was dit € 46.000.
Lees verder
arrow right
Btw-vraagstukken
Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Lees verder
arrow right
Lisenka Dekker

Lisenka Dekker

Assistent-accountant

Gosse Piet van der Veen

Gosse Piet van der Veen

Relatiebeheerder

Huurtoeslag: Extra reparatie koopkracht
Dit jaar wordt de eigen bijdrage voor huurtoeslag opnieuw verlaagd, ditmaal met meer dan € 36 per jaar. Sinds 1 januari 2024 was de eigen bijdrage al met meer dan € 30 verlaagd.
Lees verder
arrow right