18 januari 2021

Verhoging van gebruikelijk loon dga 

Ben jij een dga? Zorg dat je op de hoogte bent van de hoogte van het gebruikelijk loon dat een dga jaarlijks verplicht uit de bv dient op te nemen. Het gebruikelijk loon is dit jaar verhoogd naar € 47.000. Vorig jaar was dit € 46.000. 

Hoogte gebruikelijk loon

Het gebruikelijk loon dient te worden vastgesteld op 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking of op het hoogste loon van de werknemers die in dienst zijn bij jouw bv, indien een van deze bedragen meer is dan € 47.000.

Let op!

Is het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking lager dan € 47.000, dan wordt het gebruikelijk loon vastgesteld op dit bedrag.

Ook lager gebruikelijk loon onder bijzondere omstandigheden

Een lager gebruikelijk loon is onder bepaalde bijzondere omstandigheden ook mogelijk. Het gaat dan om bv’s die voor toepassing van de S&O-afdrachtvermindering in 2021 als starter wordt aangemerkt, overige startende bv’s die het gebruikelijk loon niet kunnen betalen en om verlieslijdende bv’s. Hiervoor gelden wel aanvullende voorwaarden.

Corona

Voor het jaar 2020 was bepaald dat ook bv’s die getroffen werden door de coronacrisis, het gebruikelijk loon lager konden vaststellen. Het is nog onduidelijk of deze maatregel ook voor 2021 zal gelden.

Tot slot

Denk je dat je dit jaar jouw gebruikelijk loon onder de verplichte norm wilt of moet stellen? Neem dan contact met ons op. Onze belastingadviseurs denken graag met je mee.

Lees meer over het gebruikelijk loon dga in 2022.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingtip voor de dga
Ben jij een dga? Dan ben je verplicht om jaarlijks het gebruikelijk loon aan de bv te onttrekken. Door bijtelling van de auto van de zaak en kostenvergoedingen in mindering te brengen op het gebruikelijk loon kun je dit beperken. Hierdoor betaal je minder belasting in box 1. Benieuwd hoe dit zit?
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips voor de bv en de dga
In dit artikel lees je de eindejaarstips voor de bv en de dga. Het voorkomen van belastingrente, lager gebruikelijk loon, het voorkomen van verliesverdamping en meer. 
Lees verder
arrow right
De dga kan tot 2023 maximaal lenen bij eigen bv
De dga-taks wordt een jaar later ingevoerd dan gepland, namelijk in 2023. Dit betekent dat dga's die meer dan € 500.000 bij hun eigen bv lenen hierover belasting gaan betalen. De invoering is een jaar uitgesteld door de coronacrisis.
Lees verder
arrow right
Corona: steun voor de dga
Het kabinet komt door het coronavirus getroffen bedrijven met talloze maatregelen tegemoet in de kosten. Welke zijn ook op de dga van toepassing?
Lees verder
arrow right
Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Btw-vraagstukken
Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Lees verder
arrow right