Heb je als dga een lening bij jouw eigen bv? Dat kan. Hieraan zitten diverse voordelen, mits acht wordt geslagen op de zakelijkheid van de lening. Gebeurt dit niet, dan kan dit vervelende fiscale gevolgen hebben.
In een zaak bij het gerechtshof Leeuwarden was sprake van een rekening courant-verhouding tussen de dga en zijn bv. In de loop der jaren was de schuld van de bv fors toegenomen. Toen het met de bv financieel fout liep, wilde de dga de schuld als langlopende geldlening aanmerken, deels afwaarderen en vervolgens ten laste van zijn inkomen brengen.
Uit het arrest blijkt dat de dga op alle mogelijke manieren had geprobeerd aan te tonen dat het een langlopende geldlening betrof. Zo toonde de dga een leningsovereenkomst uit 2011. Echter werd hierin de naam van de bv genoemd die pas in 2014 als zodanig werd aangenomen. Het Hof hechtte aan die overeenkomst dan ook nauwelijks waarde toe.
Ook werd duidelijk dat het om een onzakelijke lening ging. Hiervan is sprake als een dga een lening verstrekt en daarbij een debiteurenrisico aanvaardt dat een willekeurige derde niet zou nemen, ook niet tegen een hogere rente.
Dat een onaanvaardbaar hoog debiteurenrisico was genomen, bleek onder meer uit het feit dat de bv een hoog negatief eigen vermogen bezat, forse verliezen had geleden, er niets was afgesproken over aflossing van de lening, er geen zekerheden waren gesteld, de rente niet werd betaald maar bijgeschreven en dat de lening in eerste instantie mondeling was overeengekomen. Het Hof merkte de lening dan ook aan als onzakelijk en liet de afwaardering ervan niet in aftrek toe.
Wil je dergelijke moeilijkheden voorkomen, zorg dan dat je aan een leningsovereenkomst met jouw bv inhoudelijk dezelfde eisen stelt als wanneer je de lening met een willekeurige derde zou afsluiten. Leg alles dus schriftelijk vast en neem daar op zijn minst de afspraken in mee met betrekking tot de rente, aflossing, zekerheden en welke sancties er volgen wanneer partijen zich niet aan deze afspraken houden.
Vraag je altijd af of je een bepaalde leningovereenkomst met jouw bv ook met een willekeurige derde zou afsluiten. Is dit niet het geval, dan zal de lening dus vrijwel zeker als onzakelijk worden aangemerkt.