9 augustus 2022

Liquiditeitsproblemen door box 3 

Naar aanleiding van het box 3 arrest wordt de heffing over vermogen gewijzigd. Het kabinet werkt hierbij aan voorstellen voor een nieuwe belasting op sparen en beleggen. Daarbij wordt ook gedacht aan een belasting op vermogensaanwas. De Tweede Kamer heeft in een motie verzocht om hierbij liquiditeitsproblemen voor belastingplichtigen te voorkomen.

Wijziging heffing box 3

Naar aanleiding van een arrest van de Hoge Raad zal de heffing over vermogen in box 3 worden gewijzigd. De Hoge Raad was van mening dat het huidige systeem van heffing over een verondersteld rendement dat hoger is naarmate het vermogen toeneemt, in strijd is met het recht.

Vermogensaanwas

In de plannen van het kabinet wordt gewerkt aan een systeem waarbij belasting geheven wordt op basis van het werkelijke behaalde rendement. Hiertoe zullen ook ongerealiseerde vermogenswinsten gaan behoren. Dit betekent dat belastingplichtigen al belasting moeten gaan betalen, nog voordat een waardetoename gerealiseerd is.

Liquiditeitsprobleem

De Tweede Kamer constateert dat belastingplichtigen hierdoor in de problemen kunnen komen, omdat dan al belasting betaald moet worden nog voordat de middelen hiervoor aanwezig zijn. In een motie vraagt de Tweede Kamer opties in beeld te brengen om deze liquiditeitsproblemen te voorkomen.

Betalingsregeling

De Tweede Kamer stelt in de motie zelf verschillende oplossingen voor. Eén ervan is de mogelijkheid tot het bieden van een betalingsregeling.

Let op!

De plannen van het kabinet moeten nog worden uitgewerkt en worden aanvaard door het parlement. Ze zijn dus nog niet definitief.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

De Hoornse wensboom
In deze bijzondere tijd willen wij van Omnyacc in samenwerking met Voor een mooie stad de lach op het gezicht toveren bij zoveel mogelijk mensen! Dit willen wij doen door wensen in vervulling te laten gaan. Iedereen kan een wens achterlaten tot en met 8 januari. In het nieuwe jaar gaan we zoveel mogelijk wensen uit laten komen. Andere ondernemers en particulieren kunnen ook meedoen als wensvervuller. Doe jij ook mee?
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2022
In de update van de lonenspecial 2022 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. 
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Casemanager
Ken jij de Wet Verbetering Poortwachter tot in de detail en ben je helemaal thuis in verzuimbeleid? Werk je graag samen met verschillende specialisten om de inzetbaarheid van de werknemers van de relaties van Omnyacc te verbeteren? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Lees verder
arrow right
Actuele informatie: normbedragen en percentages 2024
De Belastingdienst heeft een overzicht gepubliceerd van de belangrijkste normbedragen voor het jaar 2024. De meeste normbedragen ondergaan jaarlijks veranderingen.
Lees verder
arrow right