22 december 2023

Meer geld beschikbaar voor ISDE in 2024

In 2024 wordt er een extra bedrag van € 40 miljoen toegewezen aan de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE), waardoor het totale budget op € 600 miljoen komt. De ISDE is bedoeld om de verduurzaming van zowel woningen als kantoren te stimuleren. Voor het jaar 2024 zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd in de regeling. 

ISDE-regeling

De ISDE-subsidie is een subsidie voor eigenaren van een koopwoning die als hoofdverblijf dient. Via de ISDE kan subsidie verkregen worden voor isolatiemaatregelen, (hybride) warmtepompen, zonneboilers, elektrische kookvoorzieningen en aansluitingen op een warmtenet. Bedrijven kunnen subsidie krijgen voor een warmtepomp, zonneboiler en kleine windmolens.

Wijzigingen per 2024

De ISDE is onder andere voor monumentenwoningen toegankelijker gemaakt. Zo kan de subsidie ook gebruikt worden voor achterzetbeglazing, bijvoorbeeld voor glas-in-loodramen. Ook komt er extra subsidie beschikbaar voor biologisch isolatiemateriaal. Verder komt er voor zonneboilers minder subsidie beschikbaar en is de subsidie voor zonnepanelen voor bedrijven afgeschaft.

Tip!

Bedrijven kunnen de ISDE-subsidie op zonnepanelen voor het jaar 2023 nog aanvragen. Er is namelijk nog subsidie beschikbaar.

Aanvragen ISDE

Je vraagt de ISDE digitaal aan bij RVO.nl. Bedrijven hebben hiervoor eHerkenning nodig. Kijk hier voor meer informatie.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Energiebesparende maatregelen via de ISDE-regeling
Wil je energiebesparende maatregelen nemen? Door de vele aanvragen wordt er € 62 miljoen extra uitgetrokken voor energiebesparende maatregelen via de ISDE-regeling. Daardoor is er in 2022 in totaal € 290 miljoen voor deze regeling beschikbaar.
Lees verder
arrow right
Fors meer subsidie voor duurzame energie en energiebesparing
Het kabinet heeft voor dit jaar fors meer subsidie beschikbaar gesteld voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Het budget is met € 210 miljoen verhoogd.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Verzuimverzekering vergelijken
Verzuimpercentages stijgen fors en hiermee ook de schadelast van verzuimverzekeraars. Er zijn veel redenen, maar het effect van economische onzekerheid, corona en een toenemende AOW-leeftijd speelt zeker mee. We zien in de markt een forse stijging van verzuimpremies. Juist nu is het belangrijk om verschillende offertes op te vragen en deze te vergelijken. Onze Inkomen- en Verzuimadviseurs helpen jou daar graag bij. Ze zetten de verschillen op een rij en vertellen je ook graag over hoe jij verzuim kunt beperken dan wel voorkomen.
Lees verder
arrow right
Agro: Subsidieregeling jonge landbouwers vanaf dit jaar € 80.000? 
Het Nationaal Strategisch Plan (GLB-NSP) 2023-2027 biedt ondersteuning voor jonge landbouwers door middel van vestigingssteun. Dit initiatief is gericht op het helpen van jonge boeren bij het starten of overnemen van een landbouwbedrijf en omvat een eenmalige uitkering.
Lees verder
arrow right
Pensioen ondernemer
Je kunt als ondernemer niet vroeg genoeg beginnen met het vormen van jouw eigen basisinkomen. Onze pensioenspecialisten staan voor je klaar!
Lees verder
arrow right