23 november 2023

Meld je voor 2 december 2023 aan voor kleineondernemersregeling

Vanaf 1 januari 2024 gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR)? Meld je dan voor 2 december 2023 hiervoor aan bij de Belastingdienst.


Kleineondernemersregeling (KOR)

Als je deelneemt aan de KOR, hoef je geen btw-aangiftes in te dienen. Je mag dus ook geen btw in rekening brengen bij jouw klanten en dus geen btw op facturen vermelden. Jouw afnemers kunnen derhalve ook geen btw aftrekken.

Let op!

Als je gebruikmaakt van de KOR, mag je de btw op jouw zakelijke uitgaven niet aftrekken van jouw winst.

Omzet

Je kunt alleen aan de KOR deelnemen als jouw jaaromzet niet boven de € 20.000 uitkomt. Deelname geldt voor minimaal drie jaar, of tot jouw omzet in een jaar boven de € 20.000 uitkomt. Je kunt dus niet op een bepaald moment stoppen met de KOR, bijvoorbeeld omdat je een forse investering wilt doen en de btw hiervan wilt aftrekken.

Let op!

Komt jouw jaaromzet gedurende de periode toch boven de € 20.000 uit, dan kun je vanaf dat moment dus geen gebruik meer maken van de KOR.

Voor- en nadelen

Het gebruik van de KOR heeft voor- en nadelen. De KOR is vooral voordelig als je veel particulieren als klant heeft. Zij kunnen de btw niet verrekenen, dus ondervinden geen nadeel. Omdat je geen btw berekent, kun je mogelijk een lagere prijs berekenen of bijvoorbeeld een bedrag overeenkomstig de btw in uw prijs verrekenen.

Heb je veel investeringen, bijvoorbeeld omdat je starter bent, dan is het in de meeste gevallen een nadeel dat je de btw van die investeringen niet kunt aftrekken.

Tip!

Ga vooraf eerst na of de KOR voor je wel voordelig is, ook als jouw omzet onder de € 20.000 per jaar blijft.

Let op!

Je moet jouw aanmelding uiterlijk voor 2 december bij de Belastingdienst hebben ingediend.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Janette van Otterlo

Janette van Otterlo

Aangiftemedewerker

Btw en buitenland 2024
Indien je goederen over de grens levert of diensten verleent aan klanten buiten Nederland, is het essentieel om de mogelijke btw-verplichtingen in andere landen te onderzoeken. Dat roept vragen op zoals: Moet ik btw in rekening brengen? Welk tarief moet ik hanteren? Wie is verantwoordelijk voor de btw-afdracht? In welk land moet de btw worden voldaan? Hoe kan ik betaalde btw terugvorderen? Deze advieswijzer belicht op hoofdlijnen de btw-verplichtingen die relevant kunnen zijn wanneer je internationaal zakendoet.
Lees verder
arrow right
Hoelang moet je je financiële administratie bewaren?
Staat jouw archief of online database ook vol met administratie van veel jaren? Heel goed, want je bent verplicht je financiële administratie 7 jaar te bewaren. Dit is de fiscale bewaarplicht. Zo kan de Belastingdienst de administratie controleren wanneer zij een aangifte niet vertrouwd of documentatie opvragen voor een onderzoek bij een van jouw zakenpartners of leveranciers. Maar let op, voor sommige documenten geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Welke documenten zijn dit? Hoe zit het als je je financiële administratie uitbesteed of als je je bedrijf beëindigt?
Lees verder
arrow right
Wout Wagenaar

Wout Wagenaar

Assistent-accountant