18 september 2024

Miljoenennota 2025: overige maatregelen

De kwijtscheldingswinst wordt onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld van inkomsten- en vennootschapsbelasting. Verder wordt de verkoop-onder-voorwaarden-vrijstelling overdrachtsbelasting uitgebreid. Deze en diverse aangekondigde maatregelen zetten we voor jou op een rij.

Kwijtscheldingswinst voor toetsingsinkomen toeslagen

Bij een zakelijke kwijtschelding van een schuld ontstaat kwijtscheldingswinst. Normaal gesproken wordt deze winst bij de inkomsten- en vennootschapsbelasting belast, maar onder bepaalde voorwaarden geldt een vrijstelling. Deze vrijstelling geldt niet als de kwijtscheldingswinst kan worden verrekend met verliezen uit eerdere jaren.

Deze kwijtscheldingswinst verhoogt jouw toetsingsinkomen voor toeslagen. Dit kan leiden tot een verminderd recht op toeslagen. Om ondernemers in een financieel kwetsbare situatie te ondersteunen, wordt de kwijtscheldingswinst niet meegenomen in het toetsingsinkomen. Dit betekent dat je sneller recht hebt op toeslagen.

Aanpassing waardeoverdracht pensioen

In sommige internationale situaties bleef een in het buitenland opgebouwd pensioen (tot en met 1994) onbelast. Een maatregel in 2010 om deze pensioenen alsnog te belasten, werd door een arrest van de Hoge Raad van 18 oktober 2019 ongedaan gemaakt. Daarom is voorgesteld om de Invoeringswet Wet IB 2001 aan te passen, zodat belasting kan worden geheven over deze pensioenuitkeringen.

Gelijke behandelingen legatarissen en erfgenamen bij lijfrenten en pensioenen

Bij overlijden kunnen lijfrenterekeningen, lijfrentebeleggingsrechten en oudedagsverplichtingen alleen naar een erfgenaam overgaan, maar niet naar een legataris. Dit is iemand die in een testament is aangewezen om een specifiek goed, geldbedrag of recht te ontvangen. Wanneer een partner legataris is, wordt de lijfrenterekening of -voorziening als ‘onzuiver’ beschouwd. Dit betekent dat belasting wordt geheven over de waarde in het economisch verkeer. Om dit te voorkomen, wordt de regelgeving aangepast. Legatarissen worden voortaan van rechtswege gelijk behandeld als erfgenamen.

Uitbreiding verkoop-onder-voorwaarden-vrijstelling overdrachtsbelasting

De verkoop-onder-voorwaarden (VoV) vrijstelling voor overdrachtsbelasting wordt uitgebreid. Dit is een regeling waarbij een woning onder bepaalde voorwaarden wordt verkocht met een korting op de marktwaarde. Deze vrijstelling geldt voor het terugkopen van woningen onder voorwaarden en is vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Met deze uitbreiding vallen ook aanhorigheden zoals schuren en garageboxen die tegelijk met de woning worden verkregen, onder deze vrijstelling.

Bepaling hoogte percentage belastingrente

Het wordt vanaf 1 januari 2025 mogelijk om verschillende percentages te hanteren voor het in rekening brengen en vergoeden van belastingrente. Deze wijziging zorgt ervoor dat de rente minimaal gelijk moet zijn aan de rente die je als belastingplichtige bij een bank zou kunnen krijgen.

Leeftijdsgrens toeslagpartnerschap vervalt

Vanaf 1 januari 2025 vervalt de leeftijdsgrens van 27 jaar voor ouders en (stief-/pleeg)kinderen in het toeslagpartnerbegrip. Dit betekent dat ouders en kinderen niet langer als toeslagpartners worden aangemerkt als zij op hetzelfde adres wonen, ongeacht hun leeftijd. Hiermee wordt voorkomen dat toeslagen worden misgelopen of mogelijk worden teruggevorderd.

Tot slot

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact op met onze adviseurs! Lees meer over de miljoenennota 2025 in een van onze andere artikelen.

Disclaimer
Bij de samenstelling van de teksten is naar uiterste betrouwbaarheid en zorgvuldigheid gestreefd. Onze organisatie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden en de gevolgen hiervan.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Miljoenennota 2025: ondernemingen en ondernemers
Van de gedeeltelijke terugdraaiing van de verlaging van de mkb-winstvrijstelling tot de aanpassing van de zelfstandigenaftrek en de verlaging van het tarief in de tweede schijf van box 2. Als ondernemer krijg je ook te maken met diverse veranderingen door het Belastingplan 2025. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.
Lees verder
arrow right
Miljoenennota 2025: internationaal
Van de intrekking van de afschaffing van de inkoopfaciliteit dividendbelasting tot de invoering van een wereldwijde minimumbelasting. Ook op internationaal gebied verandert er veel in het Belastingplan 2025. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen voor je als internationaal opererende ondernemer op een rij.
Lees verder
arrow right
Miljoenennota 2025: particulier
Van belastingverlagingen tot verhoogde toeslagen voor particulieren: het Belastingplan 2025 belooft verbeteringen voor jouw financiële situatie. Je kunt rekenen op een lagere inkomstenbelasting, verlaagde energiebelastingen en een verhoging van toeslagen, zoals huurtoeslag en kindgebonden budget. Deze maatregelen zijn gericht op het verlichten van jouw financiële lasten en het versterken van jouw koopkracht. Ontdek hier wat het Belastingplan 2025 voor jou in petto heeft.
Lees verder
arrow right
Miljoenennota 2025: vervoer
Van de verhoging van de vaste voet van de bpm tot het vervallen van de bpm-vrijstelling voor de bestelauto en de korting op de motorrijtuigbelasting voor emissievrije auto’s. Ook op het gebied van vervoer brengt het Belastingplan 2025 de nodige wijzigingen en gevolgen met zich mee. Lees hier waar je op moet letten.
Lees verder
arrow right
Miljoenennota 2025: verduurzaming en klimaat
Het kabinet wil de beoogde klimaatambities voor 2030 en 2050 behalen, de innovatie in Nederland stimuleren en Nederland nog meer verduurzamen. Om dit te bereiken, is een aantal voorstellen gepresenteerd in het Belastingplan 2025. Hieronder staan de belangrijkste voorstellen voor jou als ondernemer op een rij.
Lees verder
arrow right
Miljoenennota 2025: werkgever
Het Belastingplan 2025 bevat ook veranderingen voor werkgevers. Denk aan het terugdraaien van de aanscherping van de 30%-regeling en een gerichte vrijstelling voor ov-abonnementen. Ontdek hier de belangrijkste aandachtspunten voor werkgevers.
Lees verder
arrow right