11 februari 2022

Normen verpachting landbouwgrond 2021 bekend

Verpacht jij landbouwgrond? Dan moet je de waarde van deze grond aangeven in box 3. Deze waardering valt voor het jaar 2021 gemiddeld hoger uit, zo blijkt uit cijfers die door de Belastingdienst eerder bekend zijn gemaakt.

Verpachte grond

De Belastingdienst publiceert jaarlijks de cijfers inzake de waardering van landbouwgrond. De cijfers hebben betrekking op verpachte landbouwgrond - dat wil zeggen op grasland en akkerland - dat ten behoeve van de landbouw wordt gebruikt.

Let op!

De cijfers kunnen dus niet voor andere grondsoorten gebruikt worden, zoals glastuinbouw en boomgaarden.

Verpachte grond

De waarde van verpachte grond is een percentage van de waarde van onverpachte grond. Het percentage is weer afhankelijk van de nog resterende looptijd van de pacht. Hoe korter de resterende looptijd, hoe hoger het percentage. Dit is minimaal 60% van de waarde in onverpachte staat.

Verschillen

De waarde van de grond en de wijzigingen in prijs verschillen per regio enorm. Zo is de waarde van een hectare grond in Groningen zuidelijk Westerkwartier in 2021 € 49.800 (-13,4%) en in de Zuidelijke IJsselmeerpolders € 136.800 (+24,9%).

Invloed heffing box 3?

De hogere waardering leidde tot nu toe voor de eigenaren van de grond tot meer te betalen belasting in box 3. Omdat de Hoge Raad eerder heeft beslist dat het werkelijk behaalde rendement op vermogen bepalend moet zijn voor de te betalen belasting, zal dit ook voor eigenaren van verpachte grond tot een wijziging van de belastingheffing in box 3 leiden.

Let op!

Ben je het niet eens met de standaardwaardering volgens de normen van de Belastingdienst, dan kun je hiervan afwijken. Je dient dan wel te motiveren waarom naar jouw mening de standaardwaardering op jouw grond niet van toepassing is.

Heb je vragen over de fiscale waardering van verpachte grond, neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou!

UITGELICHT

Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial
In de update van de lonenspecial 2020 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op. 

Lees verder
arrow right
Baangerelateerde investeringskorting (BIK)
Denk je erover om een investering te doen, maar is het lastig om de financiering rond te krijgen in deze tijd? Misschien kom je wel in aanmerking voor de Baangerelateerde investeringskorting (BIK). De BIK-regeling is een investeringsregeling die het voor bedrijven aantrekkelijker maakt om in 2021 en 2022 investeringen te blijven doen. Met deze investeringskorting kunnen de meeste ondernemers onder bepaalde voorwaarden een deel van de investering verrekenen met de loonheffing. Voldoe jij aan de voorwaarden?
Lees verder
arrow right
Ondernemingsraad (OR)
Door de medezeggenschap en inspraak van medewerkers versterken zij jou bij het ondernemerschap.
Lees verder
arrow right
Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? De Deliveroo-normen toegepast
De grens tussen een arbeidsovereenkomst en een overeenkomst van opdracht is niet altijd even duidelijk. Zeker nu platformarbeid en flexibele contractvormen steeds vaker voorkomen, is het belangrijk om te weten waar je juridisch aan toe bent. In een recente zaak boog de rechtbank Rotterdam zich opnieuw over deze vraag. De rechter toetste de feiten aan de gezichtspunten uit het Deliveroo-arrest van de Hoge Raad.
Lees verder
arrow right