15 maart 2022

Agro: natuurgrond opgeven

Heb je natuurterrein in gebruik? Dan moet je dat in de GO bij het betreffende perceel aangeven. In ‘Mijn percelen’ geef je alleen de gewascode op. De gewascode staat los van de functie van de grond.

Gewascode grasland voor natuurterrein

In de praktijk is regelmatig discussie over de gewascode voor (blijvend) grasland. Zeker als het natuurterrein betreft. Echter, de gewascode voor grasland is niet afhankelijk van de functie van de grond: landbouwgrond of natuurterrein.

Stap 1: bepalen gewascode grasland

Het bepalen van de gewascode voor grasland is redelijk eenvoudig. Eerst moet je bepalen of het blijvend grasland is. Is het perceel nog geen 5 jaar aaneengesloten grasland? Dan is het tijdelijk grasland: gewascode 266.

Is het perceel wel blijvend grasland? Dan kies je de gewascode op basis van de (verwachte) droge stofopbrengst per ha per jaar:

  • Minder dan 5 ton droge stof/ha: code 331.
  • 5 ton droge stof/ha of meer: code 265.

Stap 2: bepalen landbouwgrond of natuurterrein

Met de keuze voor de gewascode gras geef je niet aan of het perceel landbouwgrond of natuurterrein is. Dit bepaal je op basis van andere criteria, zoals bijvoorbeeld wel of geen ‘N-code’ op jouw perceel. Is een perceel natuurterrein? Dan geef je dat bij het betreffende perceel op in de GO.

De gewascodes voor blijvend grasland (331 of 265) kunnen beiden van toepassing zijn op zowel landbouwgrond als natuurterrein!

Heb je grasland in gebruik? Bepaal dan eerst de gewascode. Is het perceel natuurterrein? Vul deze functie dan in bij het perceel in de GO.

Tot slot

Lees ook de andere agro-gerelateerde nieuwsartikelen:

Belastingadviseur
Ben jij er klaar voor om samen met ons te bouwen aan onze fiscale praktijk? Onze uitdagende portefeuille van mkb-ondernemers en auditklanten van fiscaal advies te voorzien? Dit alles met de vrijheid en ruimte om jouw rol te pakken en jouw ambities verder uit te bouwen? Ons kantoor in Heerhugowaard is op zoek naar een allround Belastingadviseur (32-40 uur). Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Debora Reinbergen

Debora Reinbergen

Secretaresse

Eindejaarstips 2021
Om 2021 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden op het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Box 1 of box 3: inkomsten verhuur
Wanneer je een pand verhuurt, kunnen de huurinkomsten belast worden in box 1 of box 3. Het is vooral belangrijk om te bepalen hoeveel werkzaamheden er verbonden zijn aan de verhuur. Dit speelt een belangrijke rol bij het bepalen of er sprake is van meer dan normaal actief vermogensbeheer.
Lees verder
arrow right