13 december 2021

NOW-5 aanvragen per 13 december 

Wil je als werkgever NOW aanvragen voor november t/m december 2021? Je kunt dit vanaf vandaag, maandag 13 december, doen. De aanvraag kan bij het UWV ingediend worden t/m 31 januari 2022. Wat zijn de verschillen met de vorige NOW-steunmaatregelen?

Overeenkomsten

De NOW-5 verschilt van zijn voorgangers, maar is in de basis toch goeddeels hetzelfde gebleven. Zo kan de NOW-5 ook dit keer worden aangevraagd bij een omzetverlies van minstens 20% en maximaal 80% en wordt 85% van de loonkosten vergoed. De loonkosten worden ook nu weer verhoogd met 40% in verband met bijkomende kosten, zoals het vakantiegeld.

Verschillen

De NOW-5 kent ook verschillen ten opzichte van voorgaande versies. De vijf belangrijkste wijzigingen zijn:

  1. De steunmaatregel kan alleen voor de maanden november en december van dit jaar (2021) worden aangevraagd en heeft voor het eerst dus geen betrekking op een kwartaal.
  2. Het omzetverlies wordt in beginsel berekend aan de hand van de omzet in 2019. Deze omzet deel je door zes, omdat de steun betrekking heeft op een periode van twee maanden. Bij de vorige NOW deelde je de omzet nog door vier, omdat die steun betrekking had op drie maanden.
  3. De loonsom mag met maximaal 15% dalen zonder dat dit effect heeft op de uiteindelijke subsidie. In de vorige versie was de daling gemaximeerd op 10%. Deze verruiming hangt samen met het feit dat de steunmaatregel later bekend is gemaakt en werkgevers voordien wellicht hun personeelslasten al hadden beperkt.
  4. Ook ondernemers die tussen 1 februari 2020 en 30 september 2021 zijn gestart, kunnen een aanvraag doen voor de NOW-5. In de voorgaande NOW-regelingen was dit niet mogelijk.
  5. Het voorschot van 80% wordt in één keer uitbetaald en niet in drie termijnen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Coronasteunpakket onbelast of belast
Heb je een coronasteunmaatregelen aangevraagd in 2021? De uitkering van de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) en tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren) is onbelast. Dat gold ook in 2020, toen je aanspraak kon maken op de TOGS (tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren) en de opvolger TVL. De NOW is belast.
Lees verder
arrow right
TVL vierde kwartaal
Door de coronamaatregelen kun je als ondernemer in het vierde kwartaal van 2021 ook een beroep op de tegemoetkoming vaste lasten (TVL). Wel is deze gewijzigd. Wat zijn de verschillen?
Lees verder
arrow right
Bedrijven krijgen opnieuw steun vanwege extra coronabeperkingen
Vanwege de extra aangescherpte coronamaatregelen heeft het kabinet besloten opnieuw extra financiële steun beschikbaar te stellen voor de ondernemers die hiervan de dupe zijn.
Lees verder
arrow right
Junior Aangiftemedewerker
Belastingadviseur Vincent gaat je alle fijne kneepjes van het vak leren. Zo draag jij actief bij aan de ontwikkeling van de fiscale praktijk.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Bijtelling voor auto van de zaak: nieuwe en gebruikte auto's gelijk behandeld?
Wanneer iemand een auto van de zaak heeft, wordt in principe een bijtelling toegepast vanwege het mogelijke privégebruik van de auto, tenzij kan worden aangetoond dat er niet meer dan 500 kilometer privé met deze auto wordt gereden. De bijtelling is in beginsel hetzelfde voor zowel nieuwe auto’s als occasions. Is dit laatste echter wel in lijn met de Europese regelgeving?
Lees verder
arrow right