7 december 2021

Coronasteunpakket onbelast of belast 

Heb je een coronasteunmaatregel aangevraagd in 2021? De uitkering van de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) en tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren) is onbelast. Dat gold ook in 2020, toen je aanspraak kon maken op de TOGS (tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren) en de opvolger TVL. De NOW is belast.

Kosten wel aftrekbaar

De kosten waarop de TVL ziet, de vaste lasten die je als ondernemer maakt zoals de kosten voor huur en verzekeringen, zijn wel gewoon aftrekbaar van de winst.

TVL – Tegemoetkoming Vaste Lasten

De TVL is een financiële tegemoetkoming in de vaste lasten voor ondernemers die door corona of een andere oorzaak minstens 30% omzetverlies hebben geleden. De tegemoetkoming varieert dit jaar van maximaal 85% tot 100% van het omzetverlies, maal de vaste lasten. Deze vaste lasten worden bepaald aan de hand van branchegegevens.

Onbelast

De tegemoetkoming is netto en wordt dus niet belast met winstbelasting. Voor ondernemers in de inkomstenbelasting is het netto voordeel in beginsel groter dan voor ondernemingen in de vennootschapsbelasting, omdat bij uitdeling aan de aandeelhouders hierover te zijner tijd wel belasting moet worden betaald.

NOW wel belast

De tegemoetkoming in de loonkosten, de NOW, is wel belast. Dit was ook vorig jaar al het geval.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Bedrijven krijgen opnieuw steun vanwege extra coronabeperkingen
Vanwege de extra aangescherpte coronamaatregelen heeft het kabinet besloten opnieuw extra financiële steun beschikbaar te stellen voor de ondernemers die hiervan de dupe zijn.
Lees verder
arrow right
Samenwerking Toussaint Zorg & Inkomen en Omnyacc Hoorn
Goed nieuws! Vanaf 1 april 2022 wordt onze Omnyacc pensioen- en HRM-afdeling versterkt door de samenwerking met Toussaint Zorg & Inkomen (TZI) uit Ouderkerk aan de Amstel.
Lees verder
arrow right
De Klimop
Van crisishulp tot langdurig verblijf voor kinderen die geïndiceerd zijn met een psychische kwetsbaarheid. Dat biedt De Klimop kinderen van 7 jaar tot en met 18+ sinds 2018. Een unieke zorgbelevening daar staan Jack Bakker (38 jaar) en zijn team van 50 zorgprofessionals voor.
Lees verder
arrow right
Junior Belastingadviseur
  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • studerend/afgerond WO Fiscale Economie
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right