Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

5 augustus 2022

Oekraïners mogen langer zonder werkvergunning aan de slag

Vanaf 1 april 2022 geldt een werkvergunningsvrijstelling voor vluchtelingen uit Oekraïne. Werkgevers kunnen tot 31 augustus vluchtelingen uit Oekraïne in dienst nemen zonder tewerkstellingsvergunning. Deze termijn is onlangs verlengd naar 31 oktober 2022.

Zonder werkvergunning

Normaal gesproken moet je een werkvergunning aanvragen als je een werknemer afkomstig uit Oekraïne wilt aanstellen. In verband met de oorlog in hun thuisland geldt voor deze vluchtelingen echter de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Hierdoor kun je hen te werk stellen zonder vergunning.

Bewijs

Om gebruik te kunnen maken van werken zonder werkvergunning moeten Oekraïners een sticker van de IND in hun paspoort tonen waaruit blijkt dat zij onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie vallen. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen zo’n sticker bij de IND aanvragen.

Overgangsregeling tot en met 31 oktober 2022

Nog niet alle vluchtelingen hebben zo’n sticker. Het is ook onzeker of alle vluchtelingen die zo’n sticker willen, deze voor 1 september 2022 kunnen krijgen. Daarom is de overgangsregeling waarin ook gewerkt kan worden zonder sticker verlengd tot en met 31 oktober 2022.

Let op!

De Oekraïner heeft wel een BSN nodig om te kunnen werken. Vanaf 1 november 2022 is dus ook de sticker verplicht.

Meldplicht

Je bent verplicht een melding te doen bij het UWV als je een werknemer uit Oekraïne in dienst wilt nemen. Op de melding geef je onder meer de duur en omvang van het dienstverband aan, de functie en het loon van de werknemer. Twee dagen na deze melding kan deze dan starten met werken.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Toeslagen voor Oekraïners

Toeslagen voor Oekraïners

27-06-2022

Oekraïners die in Nederland verblijven, hebben binnenkort recht op kinderopvangtoeslag en huurtoeslag als zij aan de reguliere voorwaarden voldoen. Hier wordt een wetswijziging voor voorbereid.
Subsidie voor alternatieve markten vanwege oorlog Oekraïne

Subsidie voor alternatieve markten vanwege oorlog Oekraïne

11-04-2022

Vanwege de oorlog in Oekraïne gelden er tal van handelsbeperkingen. Ben je getroffen in jouw omzet door deze oorlog? Je kan subsidie krijgen voor het zoeken naar alternatieve markten.
Peter Bancken

Peter Bancken

Zelfstandig assistent-accountant

Beginnend Assistent-accountant

Beginnend Assistent-accountant

  • Schagen
  • 32-40 uur
  • HBO-BE/Accountancy of Finance & Controle