Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

22 november 2021

Onbelaste vergoeding thuiswerken 2022

Door de coronamaatregelen werken veel werknemers vanuit huis. Als werkgever mag je ook in 2022 een onbelaste vergoeding geven aan jouw werknemers. Daar staat tegenover dat de bestaande ruime vergoeding voor kosten van het woon-werkverkeer beperkt wordt.

Thuiswerkvergoeding € 2 per dag

Het bedrag dat je vanaf 2022 aan thuiswerkers belastingvrij mag verstrekken is € 2 per dag. Het bedrag is vrijgesteld en komt ook niet ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Let op!

De vrijgestelde vergoeding van € 2 per dag is voor € 0,95 slechts beperkt aftrekbaar. Dit deel van de vergoeding wordt namelijk aangemerkt als een vergoeding voor gemengde kosten, zoals koffie. Voor ondernemers in de inkomstenbelasting is dit deel van de vergoeding in beginsel voor 80% aftrekbaar, voor ondernemers in de vennootschapsbelasting in beginsel voor 73,5%.

Arbovrijstelling

Een bureau, een bureaustoel en verlichting voor een werkkamer thuis mag je op grond van de arbovrijstelling nu al onbelast vergoeden of verstrekken. Dit blijft ook in 2022 zo.

Reiskostenvergoeding beperkt

Je kunt jouw werknemers die thuis werken, onder voorwaarden nu nog een belastingvrije vergoeding geven voor het woon-werkverkeer, als jouw werknemers tenminste niet over een auto van de zaak beschikken. Deze regeling wordt per 31 december 2021 beëindigd. Daarnaast wordt de zogenaamde 128-dagenregeling in 2022 versoberd. Als een werknemer nu tenminste 128 dagen per jaar naar het werk reist, mag je de vergoeding baseren op 214 reisdagen. Vanaf 2022 moet je deze vergoeding naar rato verminderen als deels structureel wordt thuisgewerkt.

Pas vergoedingen aan

Het is raadzaam tijdig met jouw personeel of ondernemingsraad rond de tafel te gaan zitten om te kijken hoe beide regelingen naar tevredenheid van alle partijen kunnen worden aangepast. Het voortzetten van de regeling voor vergoeding van reiskosten vanwege het woon-werkverkeer terwijl thuis wordt gewerkt, betekent namelijk dat deze kosten vanaf volgend jaar belast zijn.

Heb je vragen over de nieuwe vergoeding voor thuiswerken? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Ondernemingsraad (OR)

Ondernemingsraad (OR)

Door de medezeggenschap en inspraak van medewerkers versterken zij jou bij het ondernemerschap.
Salarisadministratie

Salarisadministratie

Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Nmbrs

Nmbrs

Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Belastingaangifte

Belastingaangifte

Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
KOR: meld je uiterlijk 2 december aan!

KOR: meld je uiterlijk 2 december aan!

26-11-2021

Wil je per 1 januari 2022 gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan moet jij je snel aanmelden. De belastingdienst moet jouw aanmelding namelijk uiterlijk vier weken voor 1 januari binnen hebben.