4 augustus 2020

Werknemer ontslaan? Eerst verbetertraject aanbieden

Een medewerker ontslaan vanwege niet goed functioneren kan niet zomaar. Je moet eerst een verbetertraject aanbieden en met de desbetreffende medewerker aan de slag om zijn of haar functioneren te verbeteren.

Niet functioneren?

Als een werknemer niet goed functioneert, gelden er strikte voorwaarden voor ontslag. Een van die voorwaarden is dat je een verbetertraject aanbiedt. Waar moet je nog meer aan denken?

De voorwaarden op een rij

Je moet in de eerste plaats jouw werknemer tijdig laten weten dat je vindt dat zijn prestaties onder de maat zijn. Je moet door middel van documenten kunnen aantonen dat je dit hebt gedaan. Daarnaast moet uit deze documenten blijken dat je jouw werknemer voldoende in de gelegenheid hebt gesteld om zijn functioneren te verbeteren, bijvoorbeeld door middel van een verbetertraject. Als het verbetertraject niet slaagt, moet je onderzoeken of er een andere passende functie in jouw onderneming voorhanden is. Pas daarna kun je jouw werknemer eventueel ontslaan.

Denk aan de inhoud

Sommige werkgevers denken dat het aanbieden van een verbetertraject al voldoende is om aan de voorwaarden te voldoen. Daar dacht het Gerechtshof Den Haag onlangs anders over. In die procedure wilde de werkgever een werkneemster vanwege disfunctioneren ontslaan. Tot dat moment was de werkneemster nog nooit op haar functioneren aangesproken. De werkgever pakte flink door en bood de werkneemster direct een vaststellingsovereenkomst aan. Toen de werkneemster zich ziekmeldde, kreeg ze een verbetertraject aangeboden. Daar werd in de praktijk alleen geen echte invulling aan gegeven.

Onder de maat

Het Gerechtshof vond dat de werkneemster niet tijdig en onvoldoende duidelijk op haar disfunctioneren was aangesproken. Ook waren er geen gespreksverslagen gemaakt en was er geen invulling gegeven aan het verbetertraject. De rechter vond deze handelwijze van de werkgever ernstig verwijtbaar en kende de werkneemster een billijke vergoeding van € 55.000 toe.

Hoe pak je dit goed aan?

Als een van jouw werknemers niet goed functioneert, kun je het beste de volgende stappen nemen:

  • Spreek een werknemer altijd op disfunctioneren aan en laat jouw werknemer hierop reageren.
  • Bied een verbetertraject aan inclusief evaluatiemomenten.
  • Bespreek met jouw werknemer wat je kunt doen om het functioneren te verbeteren, zoals het aanbieden van een cursus.
  • Leg duidelijk vast binnen welke redelijke termijn het functioneren op peil moet zijn.

Tip!
Maak altijd gespreksverslagen en laat deze door je medewerker voor akkoord of gezien tekenen. Leg ook de evaluaties vast. 

Let op!

Denk er daarbij ook aan dat duidelijk is welke maatregelen er anders worden genomen, zoals herplaatsing of, als dat niet mogelijk is, ontslag.

Heb je vragen over ontslag? Neem gerust contact met ons op. 

Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Accountant
Ben jij een gedreven accountant met een passie voor ondernemerschap en groei? Wil je niet alleen cijfers controleren, maar ook ondernemers écht vooruithelpen? En lijkt het je fantastisch om mee te bouwen aan een nieuw kantoor in Groningen? Dan hebben wij dé uitdaging voor jou! Bij Omnyacc Groningen krijg je de unieke kans om een pioniersrol te vervullen. Ons nieuwe kantoor richt zich op de groei van ondernemers en biedt integrale, holistische oplossingen die verder gaan dan de cijfers.
Lees verder
arrow right
Bijzonder tarief vakantiegeld
Hoe zit het met de loonheffing (voorheffing van de inkomstenbelasting) en de uiteindelijke inkomstenbelasting bij de aangifte? Je vindt hier meer uitleg over uitbetalingen eenmalige uitkeringen zoals vakantiegeld, bonussen etc.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right