Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

4 augustus 2020

Werknemer ontslaan? Eerst verbetertraject aanbieden

Een medewerker ontslaan vanwege niet goed functioneren kan niet zomaar. Je moet eerst een verbetertraject aanbieden en met de desbetreffende medewerker aan de slag om zijn of haar functioneren te verbeteren.

Niet functioneren?

Als een werknemer niet goed functioneert, gelden er strikte voorwaarden voor ontslag. Een van die voorwaarden is dat je een verbetertraject aanbiedt. Waar moet je nog meer aan denken?

De voorwaarden op een rij

Je moet in de eerste plaats jouw werknemer tijdig laten weten dat je vindt dat zijn prestaties onder de maat zijn. Je moet door middel van documenten kunnen aantonen dat je dit hebt gedaan. Daarnaast moet uit deze documenten blijken dat je jouw werknemer voldoende in de gelegenheid hebt gesteld om zijn functioneren te verbeteren, bijvoorbeeld door middel van een verbetertraject. Als het verbetertraject niet slaagt, moet je onderzoeken of er een andere passende functie in jouw onderneming voorhanden is. Pas daarna kun je jouw werknemer eventueel ontslaan.

Denk aan de inhoud

Sommige werkgevers denken dat het aanbieden van een verbetertraject al voldoende is om aan de voorwaarden te voldoen. Daar dacht het Gerechtshof Den Haag onlangs anders over. In die procedure wilde de werkgever een werkneemster vanwege disfunctioneren ontslaan. Tot dat moment was de werkneemster nog nooit op haar functioneren aangesproken. De werkgever pakte flink door en bood de werkneemster direct een vaststellingsovereenkomst aan. Toen de werkneemster zich ziekmeldde, kreeg ze een verbetertraject aangeboden. Daar werd in de praktijk alleen geen echte invulling aan gegeven.

Onder de maat

Het Gerechtshof vond dat de werkneemster niet tijdig en onvoldoende duidelijk op haar disfunctioneren was aangesproken. Ook waren er geen gespreksverslagen gemaakt en was er geen invulling gegeven aan het verbetertraject. De rechter vond deze handelwijze van de werkgever ernstig verwijtbaar en kende de werkneemster een billijke vergoeding van € 55.000 toe.

Hoe pak je dit goed aan?

Als een van jouw werknemers niet goed functioneert, kun je het beste de volgende stappen nemen:

  • Spreek een werknemer altijd op disfunctioneren aan en laat jouw werknemer hierop reageren.
  • Bied een verbetertraject aan inclusief evaluatiemomenten.
  • Bespreek met jouw werknemer wat je kunt doen om het functioneren te verbeteren, zoals het aanbieden van een cursus.
  • Leg duidelijk vast binnen welke redelijke termijn het functioneren op peil moet zijn.

Tip!
Maak altijd gespreksverslagen en laat deze door je medewerker voor akkoord of gezien tekenen. Leg ook de evaluaties vast. 

Let op!

Denk er daarbij ook aan dat duidelijk is welke maatregelen er anders worden genomen, zoals herplaatsing of, als dat niet mogelijk is, ontslag.

Heb je vragen over ontslag? Neem gerust contact met ons op. 

Na mijn bedrijf

Je hebt je bedrijf overgedragen naar de volgende generatie. Wij zorgen ervoor dat je volop kunt genieten en ontspannen tijdens je pensioen. 

Assistent-account met gevoel voor automatisering

  • Zwaagdijk
  • 32-40 uur
  • opleiding accountancy of bedrijfseconomie

Belastingaangifte

Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.

25 tips HRM-beleid

25 tips voor een goed HRM-beleid voor jou op een rij

Twinfield

Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.

Schenken en erven

Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.