29 januari 2024

Ontslag door fraude met urenregistratie? 

Mag je een werknemer op staande voet ontslaan als hij zich schuldig maakt aan fraude met de urenregistratie? In een zaak ging een werknemer niet akkoord met het geboden alternatief; een beëindigingsovereenkomst met uitbetaling van vier bruto maandsalarissen inclusief vakantiebijslag. De werknemer ging procederen. 

Casus

De werknemer was werkzaam als manager arbeid en stuurde een grote groep, voornamelijk uitzendkrachten, aan. De werkgever hanteert een aan- en afmeldsysteem om de werktijden te registreren. Op basis van de registratie wordt het loon aan de arbeidskrachten betaald. De werknemer moest er onder meer op toezien dat deze registratie correct was. De werkgever kwam er vervolgens achter dat de werknemer zijn eigen uren niet correct had geregistreerd, wat voor de werkgever reden vormde hem op staande voet te ontslaan.

Procedure

De werknemer voerde aan dat het ontslag niet onverwijld was gegeven. De rechter gaf aan dat het moment waarop de werkgever feitelijk op de hoogte was bepalend is en niet het moment waarop de werknemer op de hoogte kon zijn van het vergrijp. De werkgever had voldoende voortvarend gehandeld door direct na zijn vermoeden camera’s op te hangen en de werknemer vervolgens te confronteren met zijn bevindingen.

Camera’s waren gerechtvaardigd

Er is geen sprake van onrechtmatig verkregen bewijs omdat de werkgever een gerechtvaardigd belang had bij het ophangen van de camera’s. Hij had immers niet op een andere wijze kunnen achterhalen of de werknemer de urenregistratie wel correct deed. Bovendien is de werkgever niet disproportioneel te werk gegaan. Hij heeft slechts gedurende een beperkte periode camera’s opgehangen op plekken die nodig waren voor het onderzoek.

Bedrijfsreglement

De werknemer had het bedrijfsreglement voor akkoord ondertekend, hij wist derhalve wat de regels waren voor het aan- en afmelden. Verder hecht de rechter er belang aan dat het hier om een leidinggevende ging die geacht wordt een voorbeeldfunctie te vervullen.

Ontslag op staande voet terecht

Alles bij elkaar opgeteld maakte dat het ontslag op staande voet, ondanks de persoonlijke omstandigheden zoals de lange en goede staat van dienst van de werknemer, ook in hoger beroep in stand blijft.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Recht op (Jeugd)-LIV na overgang onderneming
Het gerechtshof heeft bepaald dat een onderneming ook na overgang mogelijk recht heeft op (Jeugd)-LIV. Dit sluit aan bij een eerdere uitspraak van de Hoge Raad over LKV.
Lees verder
arrow right
Bijtelling bij privégebruik vrachtauto
Voor een ter beschikking gestelde auto van de zaak is de bekende bijtelling van toepassing als de auto ook privé wordt gebruikt. Maar hoe zit het als een vrachtauto ter beschikking wordt gesteld voor privégebruik? Welke bijtelling geldt dan?
Lees verder
arrow right
WNT-controle
Ben je een (semi-)publieke instelling en val je onder de wet normering topinkomens (WNT)? Wij kunnen de accountantscontrole volgens het WNT-protocol uitvoeren en je van de benodigde verklaring voorzien.
Lees verder
arrow right
Fiets van de zaak 2025
Het verstrekken van een fiets van de zaak aan je personeel of het hebben van een fiets van de zaak als dga kan fiscale voordelen bieden. Het bijtellingspercentage voor privégebruik bedraagt 7%. Wat zijn de verdere fiscale randvoorwaarden voor deze regeling, welk type fiets valt hieronder en hoe zit het met privégebruik?
Lees verder
arrow right
Accountmanager collectief en individueel Pensioen
Ben jij een ervaren professional op het gebied van collectief en individueel pensioen? Heb je een passie voor netwerken, houd je van persoonlijk contact en woon je in Friesland of Groningen? Dan is deze kans bij Omnyacc jou op het lijf geschreven!
Lees verder
arrow right