6 maart 2024

Opgaaf UBD 2022

Heb je in 2023 betalingen gedaan aan natuurlijke personen die niet bij jou in dienstbetrekking waren, tenzij door hen een factuur met btw aan jou was uitgereikt? Dan moet je de opgaaf UBD doen. Onlangs werd bekend dat je in zogenaamde btw-verlegd situaties voor het jaar 2022 misschien ook alsnog in actie moet komen en een opgaaf UBD moet doen.

Opgaaf UBD

Opgaaf UBD staat voor opgaaf Uitbetaling bedragen aan derden. Deze verplichting voor onder meer ondernemers die inhoudingsplichtig zijn voor de loonbelasting (dus werknemers in dienst hebben) geldt vanaf het jaar 2022. De opgaaf UBD voor het jaar 2022 moest in principe uiterlijk 31 januari 2023 gedaan worden. Voor de opgaaf UBD voor het jaar 2023 gold 31 januari 2024 als uiterste termijn.

Bij de opgaaf UBD gaat het om het verplicht doorgeven aan de Belastingdienst van aan natuurlijke personen betaalde bedragen. Dit doorgeven hoeft onder meer niet als deze natuurlijke personen bij jou in dienstbetrekking zijn. Een andere uitzondering is als deze natuurlijke personen een factuur aan jou uitreiken met btw.

Let op!

De opgaaf UBD geldt ook als de natuurlijke persoon een ondernemer is en bijvoorbeeld een inschrijving heeft in de Kamer van Koophandel. Het gaat erom dat het een betaling betreft aan een natuurlijke persoon die aan jou geen factuur of een factuur zonder btw uitreikt.

Wat is een factuur met en zonder btw?

Over de vraag wat een factuur is met en zonder btw bestond in 2023 veel onduidelijkheid. Lange tijd werd gedacht dat een factuur met btw-verlegd door de Belastingdienst gezien werd als een factuur met btw.

Eind 2023, begin 2024 werd pas echt duidelijk dat de Belastingdienst hier anders over dacht. Een factuur met btw-verlegd is naar de mening van de Belastingdienst een factuur zonder btw.

Opgaaf UBD voor btw-verlegd 2023

Dit betekent dat je voor betalingen in 2023 aan natuurlijke personen die aan jou een factuur uitreikte met btw-verlegd uiterlijk 31 januari 2024 een opgaaf UBD had moeten doen.

Let op!

Deed je dat nog niet, neem dan zo snel mogelijk contact op met de Belastingdienst. Dit doe je door contact te leggen met ons of door te bellen met de BelastingTelefoon (0800-0543) of door een mail te sturen naar het emailadres gegevensuitwisseling@belastingdienst.nl. Uiteraard kunnen wij je daarbij helpen. Neem daarvoor zo snel mogelijk contact op met een van onze adviseurs.

Opgaaf UBD voor btw-verlegd 2022

Deed je in 2022 betalingen aan natuurlijke personen die aan jou een factuur uitreikte met daarop btw-verlegd? Dan had je eigenlijk uiterlijk 31 januari 2023 een opgaaf UBD moeten doen. Op dat moment was er echter nog helemaal niet duidelijk dat deze verplichting ook hiervoor bestond.

De hoop was dat de Belastingdienst zou goedkeuren dat deze opgaaf UBD achterwege kan blijven. Helaas is dat niet het geval. Je moet daarom alsnog, ook voor het jaar 2022, een opgaaf UBD doen voor deze situaties.

Let op!

Deed je dat nog niet, wat heel waarschijnlijk is, neem dan contact op met de Belastingdienst voor maatwerk en afspraken over of en hoe je die opgaaf alsnog moet doen. Dit doe je ook door contact te leggen met ons of door te bellen met de BelastingTelefoon (0800-0543) of door een mail te sturen naar het emailadres gegevensuitwisseling@belastingdienst.nl. Uiteraard kunnen wij je ook hierbij assisteren. Neem daarvoor contact op met een van onze adviseurs.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Vraag Innovatiekrediet of vroegfasefinanciering aan vóór 1 december 2024
Ondernemers kunnen tot en met 1 december 2024 een Innovatiekrediet of vroegfasefinanciering aanvragen. Het Innovatiekrediet is beschikbaar voor zowel starters als gevestigde bedrijven. De vroegfasefinanciering is bedoeld voor mkb-ondernemers, innovatieve starters en academische hbo-TO2 starters.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Nico Vonderbank

Nico Vonderbank

Registeraccountant

Nicolien Remmelink

Nicolien Remmelink

Assistent - accountant

Belastingvrije vergoedingen voor thuiswerk en kantoor in 2025
Tegenwoordig werken veel werknemers deels vanuit huis. Wat kun je in 2025 belastingvrij vergoeden? Aan welke eisen moet de thuiswerkplek voldoen, en wat kun of moet je als werkgever hierin faciliteren?
Lees verder
arrow right