Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

8 juli 2021

Privé- en zakelijke investeringen scheiden

Investeer je vanuit de bv of als dga in privé? Het verschil is dat als jouw bv investeert en er verlies wordt geleden dit in beginsel fiscaal aftrekbaar is. Bij investeringen als dga in privé is dit niet fiscaal aftrekbaar. Daarom is het belangrijk om privé- en zakelijke investeringen goed van elkaar te scheiden.

Bv of dga?

Eerder speelde er een zaak voor de rechtbank Gelderland, waarbij de vraag aan de orde was of de gepleegde investeringen waren verricht door de bv of door de dga in privé. Succesvolle transacties rekent men in de regel het liefst aan privé toe, zodat ze onbelast blijven. Anderzijds schrijft men eventueel geleden verliezen het liefst op het conto van de bv, zodat ze fiscaal aftrekbaar zijn.

Feiten van belang

Ook in deze zaak bleken de feiten van belang. Hieruit bleek dat de dga van een bv waarin een handelsagentschap in schoenen werd uitgeoefend, had geïnvesteerd in een bv met vastgoed. De zaken liepen minder voorspoedig dan gehoopt, met als resultaat dat de bv van de dga in een bepaald jaar € 740.000 op de vorderingen wilde afboeken. De fiscus ging hier echter niet in mee.

Wie investeert?

Voor de rechter was met name van belang wie de investeringen had gepleegd, de bv of de dga? Uit de stukken bleek dat de betreffende lening en de hieraan gekoppelde opties door de dga in privé waren aangegaan.

Ook latere stortingen bleken hiermee samen te hangen. Dit leidde tot de conclusie dat de bv geen vordering had op de vastgoed-bv maar op zijn eigen dga. Die was echter dermate vermogend, dat van afwaardering van de vordering geen sprake kon zijn. De fiscus werd daarop in het gelijk gesteld.

Heb je vragen over de samenloop van belangen van een bv en zijn dga? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Btw-vraagstukken

Btw-vraagstukken

Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Eindejaarstips 2021

Eindejaarstips 2021

Om 2021 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden op het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Dashboarding: tijdig bijsturen

Dashboarding: tijdig bijsturen

Met een online dashboard heb je altijd en overal inzichtelijk hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Door de financiële visuele samenvatting zie je dit in één oogopslag. Dit maakt het tijdig bijsturen een stuk makkelijker waardoor je sneller kunt schakelen.
Groeien

Groeien

Je bent trots op de ontwikkeling die je bedrijf doormaakt. Terecht! Maar hoe nu verder? Wij helpen bij allerlei zaken die je hiervoor niet hoefde te regelen. 
Lager gebruikelijk loon dga?

Lager gebruikelijk loon dga?

01-12-2021

Ben je een dga? Dan dien je jaarlijks het gebruikelijk loon aan je bv te onttrekken. Hoe hoog dit salaris is, hangt onder meer af van wat jouw medewerkers verdienen. Is dit bij een van hen meer dan € 47.000, dan mag je in principe jezelf niet minder uitkeren.