1 juli 2025

Privégebruik auto: bewijs uit voorgaande jaren onvoldoende

Wanneer je met een auto van de zaak niet meer dan 500 km per jaar privé rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen. Je moet zelf aantonen onder die grens te blijven. Dat bewijs kun je doorgaans niet leveren door het privégebruik te baseren op cijfers uit eerdere jaren.

Rittenregistratie niet meer beschikbaar

Dit blijkt uit een uitspraak van een zaak die speelde bij rechtbank Zeeland-West-Brabant. Aan een manager van een supermarkt was een auto ter beschikking gesteld. Hij hield het privégebruik van de auto bij op een laptop. Hieruit zou blijken dat het privégebruik van de auto niet meer dan 500 km bedroeg. De manager kon dit echter niet hard maken, omdat de werkgever inmiddels was verkocht en de laptop en dus de rittenregistratie niet meer beschikbaar was.

Privéritten herleiden

De manager wilde het privégebruik daarom aantonen door dit te herleiden uit voorgaande jaren. De inspecteur accepteerde dit echter niet en de rechtbank evenmin. Een achteraf gereconstrueerde rittenstaat bevat volgens de rechtbank namelijk het risico dat de werkelijkheid niet goed wordt weergegeven. Hierdoor komt aan een achteraf gereconstrueerde rittenstaat minder bewijskracht toe. Daarmee zal volgens de rechtbank dan ook niet snel kunnen worden voldaan aan de zwaardere bewijslast die geldt voor het bewijzen dat niet meer dan 500 km per jaar privé is gereden.

Overige argumenten schieten tekort

Ook de overige door de manager genoemde argumenten schoten tekort. Zo was de werkgever met hem overeengekomen dat de auto niet privé gebruikt mocht worden, maar hierop was geen controle uitgeoefend door de werkgever. Ook het feit dat de manager in privé over nog enkele auto’s beschikte, was onvoldoende om belastingheffing over het privégebruik te voorkomen. De naheffingsaanslagen en boetes bleven dan ook in stand.

Tip!

Zorg voor een betrouwbare, controleerbare rittenregistratie. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van tracksystemen die alle ritten registreren en bijhouden in de cloud. Houd je je ritten zelf bij, leg dan alles goed vast en bewaar je registratie voor een periode van minimaal zeven jaar.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Langere betalingstermijn bij saneringsakkoord met Belastingdienst
Vanaf 1 juli 2025 kunnen ondernemers met een saneringsakkoord een ruimere termijn krijgen om hun belastingschulden af te lossen. De Leidraad Invordering is hiervoor op die datum aangepast.
Lees verder
arrow right
Nieuwe chat- en videobelservice Belastingdienst helpt starters op weg
Startende ondernemers kunnen nu sneller antwoord krijgen op fiscale vragen via een chatfunctie op de website van de Belastingdienst. Ook is het mogelijk om een videogesprek in te plannen. Zo wil de Belastingdienst starters eenvoudiger begeleiden bij zaken zoals de auto van de zaak, btw en aftrekbare kosten. Niet alle vragen kunnen via deze kanalen worden gesteld.
Lees verder
arrow right
Belastingdienst informeert over voortzettingseis bij ondernemingsschenking
Heb je in 2021 een onderneming geschonken gekregen en daarbij gebruikgemaakt van de vrijstelling binnen de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)? Dan heb je in de week van 11 juni 2025 een brief van de Belastingdienst ontvangen.
Lees verder
arrow right