Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

11 oktober 2022

Rechtsherstel box 3 en groene beleggingen

In het geautomatiseerde rechtsherstel box 3 zijn groene spaartegoeden in de categorie overige bezittingen geplaatst. Heb je groene spaartegoeden, dan kun je deze in de categorie banktegoeden laten vallen. Dit pakt mogelijk financieel gunstig voor jou uit.

Groene beleggingen: banktegoed of overige bezittingen?

Groene beleggingen kunnen bestaan uit groene spaartegoeden en groene beleggingen. In het verleden was het onderscheid hiertussen niet van belang. Dit is anders bij het berekenen van het rechtsherstel box 3. Voor banktegoeden geldt namelijk in de berekening van het rechtsherstel een veel lager forfaitair rendement dan voor overige bezittingen. Je betaalt daardoor mogelijk minder belasting.

Geautomatiseerd rechtsherstel box 3

Het rechtsherstel box 3 vindt momenteel geautomatiseerd plaats. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen de groene spaartegoeden en de groene beleggingen. Deze posten worden allebei onder de overige bezittingen geschaard en dus in de berekening betrokken voor een veel hoger forfaitair rendement.

Controleer het rechtsherstel

Als je groene spaartegoeden hebt én behoort tot de doelgroep waarvoor in beginsel rechtsherstel geldt, is het verstandig om het al dan niet door de Belastingdienst geboden rechtsherstel te (laten) controleren.

  • Mogelijk krijg of kreeg je van de Belastingdienst geen rechtsherstel, maar heb je hier toch recht op als de groene spaartegoeden in de rubriek banktegoeden worden geplaatst.
  • Mogelijk krijg of kreeg je wel rechtsherstel, maar heb je recht op meer vergoeding door plaatsing van de groene spaartegoeden in de rubriek banktegoeden.

Verzoek om ambtshalve vermindering

Heb je recht op (meer) rechtsherstel als de groene spaartegoeden in de rubriek banktegoeden worden geplaatst? Dan kun je een verzoek om ambtshalve vermindering (laten) indienen bij de Belastingdienst. In dit verzoek kun je ook verzoeken om de vrijstelling die geldt voor groene beleggingen in eerste instantie zo veel mogelijk toe te rekenen aan de beleggingen in plaats van aan de banktegoeden.

Tip!

Twijfel je of je aanspraak kunt maken op het rechtsherstel box 3 of dat jouw vermogen wel in de juiste categorie is ingedeeld? Wij helpen je graag hierbij.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingaangifte

Belastingaangifte

Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Patrick Blankenzee

Patrick Blankenzee

Accountant

Twinfield

Twinfield

Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Tellen structurele overuren en toeslagen mee bij vakantieloon?

Tellen structurele overuren en toeslagen mee bij vakantieloon?

20-03-2023

Een werknemer heeft jaarlijks recht op minimaal viermaal zijn wekelijkse arbeidsduur aan wettelijke vakantiedagen, met behoud van loon. Een werkgever moet bij het 'vakantieloon', onder voorwaarden, ook rekening houden met overuren en toeslagen. Dit oordeelde het Gerechtshof Den Haag.
Vergoeding proceskosten bij verlaging box 3

Vergoeding proceskosten bij verlaging box 3

27-02-2023

Bij vermindering of vernietiging van een aanslag heb je onder bepaalde voorwaarden recht op vergoeding van jouw proceskosten. Dat kan ook gelden als jouw aanslag lager wordt door rechtsherstel box 3.
Snelstart

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.