11 oktober 2022

Rechtsherstel box 3 en groene beleggingen

In het geautomatiseerde rechtsherstel box 3 zijn groene spaartegoeden in de categorie overige bezittingen geplaatst. Heb je groene spaartegoeden, dan kun je deze in de categorie banktegoeden laten vallen. Dit pakt mogelijk financieel gunstig voor jou uit.

Groene beleggingen: banktegoed of overige bezittingen?

Groene beleggingen kunnen bestaan uit groene spaartegoeden en groene beleggingen. In het verleden was het onderscheid hiertussen niet van belang. Dit is anders bij het berekenen van het rechtsherstel box 3. Voor banktegoeden geldt namelijk in de berekening van het rechtsherstel een veel lager forfaitair rendement dan voor overige bezittingen. Je betaalt daardoor mogelijk minder belasting.

Geautomatiseerd rechtsherstel box 3

Het rechtsherstel box 3 vindt momenteel geautomatiseerd plaats. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen de groene spaartegoeden en de groene beleggingen. Deze posten worden allebei onder de overige bezittingen geschaard en dus in de berekening betrokken voor een veel hoger forfaitair rendement.

Controleer het rechtsherstel

Als je groene spaartegoeden hebt én behoort tot de doelgroep waarvoor in beginsel rechtsherstel geldt, is het verstandig om het al dan niet door de Belastingdienst geboden rechtsherstel te (laten) controleren.

  • Mogelijk krijg of kreeg je van de Belastingdienst geen rechtsherstel, maar heb je hier toch recht op als de groene spaartegoeden in de rubriek banktegoeden worden geplaatst.
  • Mogelijk krijg of kreeg je wel rechtsherstel, maar heb je recht op meer vergoeding door plaatsing van de groene spaartegoeden in de rubriek banktegoeden.

Verzoek om ambtshalve vermindering

Heb je recht op (meer) rechtsherstel als de groene spaartegoeden in de rubriek banktegoeden worden geplaatst? Dan kun je een verzoek om ambtshalve vermindering (laten) indienen bij de Belastingdienst. In dit verzoek kun je ook verzoeken om de vrijstelling die geldt voor groene beleggingen in eerste instantie zo veel mogelijk toe te rekenen aan de beleggingen in plaats van aan de banktegoeden.

Tip!

Twijfel je of je aanspraak kunt maken op het rechtsherstel box 3 of dat jouw vermogen wel in de juiste categorie is ingedeeld? Wij helpen je graag hierbij.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips 2021
Om 2021 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden op het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Assistent-accountant duurzaamheid
Duurzaamheidsverslaggeving combineren met Accountancy? Dat kan zeker! Je krijgt alle vrijheid om deze rol vorm te geven en je ziet het als een uitdaging klanten te helpen om toekomstbestendiger te zijn. Samen met collega’s richt jij je op het toepassen van de nieuwe regelgeving.
Lees verder
arrow right
Lonenspecial 2022
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2022 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Corona update | oktober 2020
Om bedrijven te ondersteunen die door de coronacrisis worden getroffen komt het kabinet opnieuw met steunmaatregelen. De nieuwe steunmaatregelen komen boven op de al bestaande regelingen en betreffen vooral de uitbreiding van de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). In december van dit jaar wordt opnieuw overlegd over het steunpakket. Je leest alle nieuwe steunmaatregelen in de onderstaande blokken. Het is een handig naslagwerk voor jou als ondernemer. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Ellen Vanacker

Ellen Vanacker

Secretaresse